Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Cartell del documental
Cartell del documental

Dijous 6 de maig de 2010

Cinema

Garbo. El espía

Fitxa tècnica

Títol original: Garbo. L’espia

Any: 2009

País: Catalunya

Gènere: Documental

Durada: 88 minuts

Versió original subtitulada

Director: Edmon Roch

Amb la participació de: Nigel West, Mark Seaman, Xavier Vinader, Stan Vranckx, Aline Griffith i Juan Pujol

Madrid, 1940. Juan Pujol, autodidacte, gerent d'una granja de pollastres, conserge d’hotel, planeja la seva contribució al "benestar de la humanitat", i decideix oferir-se als britànics per “donar-los un cop de mà”. Però el seu pla ingenu fracassa. En lloc de desanimar-se i abandonar, aconsegueix convèncer els nazis que pot espiar per a ells. Sorprenentment, l'organització d’intel·ligència alemanya Abwehr confia en ell i el contracta. Nom en clau: Arabel.

Després d'una sèrie d'aventures, Pujol és localitzat per la Intel·ligència Britànica, que el converteix en agent doble. Nom en clau: Garbo. Des de Londres, fa creure al Tercer Reich que el desembarcament de Normandia no és més que una estratègia d’engany, ja que el veritable desembarcament tindrà lloc al Pas de Calais.

Acabada la guerra mor a Angola el 1949, com un heroi per als dos bàndols. Trenta anys més tard, un escriptor anglès de novel·les d'espies, Nigel West, comença a dubtar de la seva mort, el busca i el localitza a Veneçuela, on ha iniciat una nova vida, s'ha tornat a casar i treballa com a professor d'anglès per a la petrolera Shell.

Ningú en el seu entorn sabia que havia participat a la guerra. És la història del "millor actor del món".

Cinta multipremiada que va obtenir, entre d’altres, el GOYA 2009 al millor documental. També va guanyar el premi al millor documental i millor guió original de la 2a edició dels Premis Gaudí.

Presentació del director

Garbo. L’espia  és un thriller documental sobre herois i espies, secrets i mentides, memòria i oblit, fet amb fragments de pel·lícules d'Hollywood, material d'arxiu, entrevistes i efectes digitals, amb una estructura que ens força a elegir el nostre particular interpretació de la veritat.

Comptem amb tots els actors principals d'aquesta història extraordinària. L'expert en intel·ligència i novel·lista Nigel West, qui va rastrejar la pista de Pujol i el va treure del seu anonimat a Veneçuela. L'Oficial d'Intel·ligència del MI5 Mark Seaman, que va investigar tots els passos de Pujol i com va aconseguir fer creure l'increïble. El periodista Xavier Vinader, que va deconstruir amb ell les seves memòries i Aline Griffith, comtessa de Romanones, espia durant la Segona Guerra Mundial, que va treballar per a la Intel·ligència Americana a Espanya. Les dues famílies de Pujol, la que tenia a Espanya i la de Veneçuela. I el mateix Juan Pujol, amb el seu personalíssim enfocament de la realitat.

Per explicar la història de l'agent doble més important del segle XX, res millor que el cinema. El cinema ens ha forjat les imatges de Mata Hari, de Charlie Chan, de l'Operació Cicerón. Per poder remarcar els aspectes més controvertits de la història, barregem entrevistes amb noticiaris, cartoons, pel·lícules, anuncis i films de propaganda, tant del bàndol aliat com del nazi, així com llargmetratges com Patton, El dia més llarg, El nostre home a l'Havana, Mr. Moto's Last Warning, L'estrany, Pimpirnel Smith, L’agent invisible, The Secret Code, British Intelligence o la pel·lícula de Greta Garbo Mata Hari, per descobrir quin Pujol va considerar "el millor actor del món".

Edmon Roch  (Director, Productor, Guionista)

Horari | 20:30

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM!

Programa | BRAM! Mostra de Cinema. Edició 2010

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40