Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

La presidenta de l'Institut Català de les Dones i exalcaldessa de Castellar, Montse Gatell, va signar el llibre d'honor de la vila
La presidenta de l'Institut Català de les Dones i exalcaldessa de Castellar, Montse Gatell, va signar el llibre d'honor de la vila

La lectura del manifest contra la violència de gènere aplega una cinquantena de persones al Mercat Municipal

Dilluns 28 de novembre de 2011

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Castellar, el regidor d’Igualtat, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones

Una cinquantena de persones es van acostar divendres a la tarda al Mercat Municipal per assistir a la lectura del manifest del Dia internacional contra la violència de gènere, un document subscrit per les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Associació Catalana de Municipis,  la Federació de Municipis de Catalunya, i l’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat.

Precisament, la presidenta de l’ICD, Montse Gatell, va ser una de les assistents a l’acte, que va comptar també amb la presència de l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez, i el regidor d’Igualtat, Dani Pérez. La llevadora castellarenca Maria Alió va ser l’encarregada de llegir el manifest, que enguany incideix novament en el rebuig envers la violència que pateixen les dones i en el suport a les víctimes. Entre d’altres missatges, el document diu que “la violència envers les dones és una vulneració dels drets humans i un obstacle per assolir la pau i el progrés de les nacions i els pobles”. També posa èmfasi en la necessitat “de continuar invertint esforços en la prevenció i la sensibilització social”, i manifesta la intenció de “renovar el compromís per seguir construint una nova cultura basada en el respecte mutu, l’autonomia i la llibertat per a tothom”.

En la presentació de l’acte, el regidor d’Igualtat va apuntar que “tot i que vivim en una societat plural, i presumim que avancem en llibertat i en drets, en igualtat entre homes i dones, en realitat estem en una societat poc igualitària, i hem de lluitar plegats per eliminar el problema de la violència de gènere”.

En el mateix sentit es va pronunciar la presidenta de l’ICD, per a qui el Dia Internacional contra la violència de gènere “ha de ser un símbol que ens guiï per reflexionar en l’activitat diària que realment interessa per tenir una societat més justa i igualitària”. Gatell va recordar que enguany ja han mort 8 dones assassinades a Catalunya, “un missatge terrible que ens ha d’esperonar a treballar i a fer xarxa per canviar una estructura social que condueix a estereotips de gènere”.

L’alcalde de la vila va ser l’encarregat de cloure l’acte, amb unes paraules que també emfasitzaven sobre l’interès general de la problemàtica de la violència de gènere. En aquest sentit, Giménez va apuntar que “és un tema que ens interessa a tots, ja que aquesta xacra ens afecta a tots per igual, sense diferències i, per tant, l’hem d’afrontar entre tots”. L’alcalde va tenir també unes paraules per a “totes aquelles dones que amb el seu esforç i dedicació han aconseguit conquerir terrenys que fins ara no els eren accessibles”.

L’acte, que va culminar amb la interpretació de dues peces musicals al piano en record de les víctimes de la violència de gènere, a càrrec de l’alumne d’Espaiart Abel Garriga, es va iniciar amb una recepció institucional a Montse Gatell al Palau Tolrà, on la també exalcaldessa de la vila va signar el llibre d’honor de la vila.

Exposició “Feminismes de feminal”

Les activitats incloses en el programa d’actes del Dia Mundial contra la Violència de Gènere que s’han dut a terme aquests dies inclouen també dues exposicions que es poen veure encara, respectivament, al Mercat Municipal i a la Biblioteca Antoni Tort.

D’una banda, el Mercat acull fins al 5 de desembre la proposta “Els feminismes de feminal”, que va ser inaugurada ahir en l’acte presidit per l’alcalde, la presidenta de l’ICD i el regidor d’Igualtat. Es tracta d’un viatge per la història de la revista Feminal, la primera publicació de caràcter feminista nascuda a Catalunya, l’any 1907. Amb la difusió de l'ideari del feminisme, la revista va tenir gran influència en la renovació de l'imaginari de les dones del seu temps, trencant, per primera vegada, la consideració de les dones com un sector al qual alliçonar, prevenir, influir o sobre el qual deixar caure un reguitzell de consells.

D’altra banda, fins a finals de novembre es pot veure a la Biblioteca Municipal Antoni Tort Recull un recull bibliogràfic sobre violència de gènere.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40