Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'alcalde, Ignasi Giménez, i la regidora de Cultura, Joana Borrego, amb el 'multicartell' de la Festa Major 2024.
L'alcalde, Ignasi Giménez, i la regidora de Cultura, Joana Borrego, amb el 'multicartell' de la Festa Major 2024.

The Tyets, Dr. Calypso i Roger Padrós, caps de cartell de la Festa Major de Castellar del Vallès 2024

Dijous 18 de juliol

El principal esdeveniment lúdic de la vila tindrà per segon any consecutiu un Seguici Popular amb la participació d’entitats de cultura popular i tradicional i carrers engalanats per diverses associacions

Castellar del Vallès aposta un any més per una Festa Major que combina les activitats promogudes per entitats, la cultura popular i tradicional i diverses propostes d’espectacles musicals, familiars i de carrer. El principal esdeveniment lúdic de la vila, que arribarà del 6 al 9 de setembre, tindrà enguany The Tyets com a caps de cartell en una edició en què també participaran altres grups i intèrprets destacats de l’escena musical catalana com Dr. Calypso i Roger Padrós.

The Tyets són un referent musical de l’escena catalana que portaran el seu directe ple d’energia a la plaça de la Fàbrica Nova dissabte 7 de setembre. La formació actua per segona vegada a Castellar –ja ho va fer en l’edició de 2021 de la Festa Major–,  després d’haver-se convertit en el grup català del moment. Dr. Calypso serà un dels plats forts de la programació de Vilabarrakes diumenge 8 de setembre. Es tracta d’una de les formacions més veteranes del panorama musical d’ska i reggae que celebra enguany el seu 35 aniversari. El mateix diumenge, actuarà a la plaça d’El Mirador el cantant, compositor i pianista Roger Padrós, que presentarà el seu segon disc, A contrallum.

El Seguici Popular i carrers engalanats, per segon any consecutiu

Les activitats de cultura popular i tradicional tornaran a tenir un protagonisme destacat durant els dies de Festa Major. Per segon any consecutiu, s’organitzarà un Seguici Popular per donar la benvinguda a la festa. La iniciativa, que es va estrenar l’any passat amb molt d’èxit, comptarà amb la participació de diverses entitats del municipi, com són Acció Musical Castellar, l’Agrupació Sardanista, el Ball de Bastons, el Ball de Gitanes, els Castellers de Castellar, la Víbria, les Espurnes i els Gegants de l’Esbart Teatral i els gegants i el grup d’Atabalats de l’AFA IE Sant Esteve.

Totes elles recorreran divendres 6 de setembre al vespre diversos carrers fins arribar a la plaça Major i enllaçar amb l’espectacle inaugural de la Festa Major, titulat L’Orquestra impossible,a càrrec de Marcel Tomàs & Cascai Teatre – Girona Jazz Project, que fusiona música, teatre i humor.

També repeteixen els carrers engalanats, recuperats l’any passat per part de diversos veïnats i que havien estat el pal de paller de les festes majors dels anys vuitanta i noranta. Aquest 2024 es guarniran cinc espais de la via pública: l’Associació Veïnal del Casc Antic engalanarà el tram del carrer de la Sèquia comprès entre els carrers del Puig de la Creu i de les Roques amb la proposta “Del Puig al riu”; la Mitja Galta decorarà el carrer de l’Ermot (entre Virgen de la Cabeza i Baixada de Palau) amb el lema “Harry Potter i l’orde de la mitja galta”; El Pujalet engalanarà la placeta del carrer de les Bassetes amb la proposta “El Txupinassu del Pujalet”; la Fundació Obra Social Benèfica ha triat el tema “Les Olimpíades” per guarnir el pati del centre ubicat al carrer del Mestre Ros; i, finalment, l'Associació de Veïns, Veïnes i Comerciants del Carrer Major guarniran el tram de la via entre els carrers de Colom i de les Bassetes amb "Art al carrer".

Més d’un terç de la programació de música i espectacles de carrer

La regidora de Cultura, Joana Borrego, ha volgut subratllar que la Festa Major de Castellar del Vallès “manté un model d’èxit que dona cobertura a totes les franges d’edat i que inclou una gran diversitat de propostes per a tots els gustos que es podran veure a escenaris distribuïts per tot el poble”. “Tot plegat és possible gràcies a la implicació de moltes persones que formen part del teixit associatiu, de diversos treballadors municipals de diferents regidories, i d’altres persones voluntàries que ens ajuden”, ha afegit.

Seguint la línia d’anys anteriors, les activitats promogudes per les entitats representen pràcticament dues terceres parts del programa (64%), una quarta part són organitzades per l’Ajuntament (24%), mentre que el 12% restant correspon a la iniciativa de diversos privats. “La cultura popular i tradicional continuarà sent un dels pilars de la Festa Major, ja que tindrem castellers, correfoc infantil i juvenil i d’adults, sardanes i cercaviles bastonera, gegantera i de la banda i majorettes”, ha explicat Borrego. La regidora ha remarcat també que “just aquest any que es compleix el centenari de la primera ballada bastonera a Castellar, també és farà el lliurament de la Medalla de la Vila a l’entitat Ball de Bastons”.

El programa d’enguany inclou un total de 100 activitats, entre les quals destaquen gairebé una trentena d’espectacles musicals i escènics, 18 activitats esportives i 17 activitats adreçades al públic familiar.

A banda dels caps de cartell, la música també estarà molt present a l’espai de l’entitat Vilabarrakes, a El Pla de la Bruguera, on actuaran el grup guanyador de la Batalla de Bandes de Cal Calissó, Bro Hymns, Mama Dousha, Svetlana i DJ Tofu, Arc de Triomf i Femme Versions, a més de Dr. Calypso i els DJs locals Roger Murgó, Jordi Vilà i Manuel Lobato.

Un altre escenari destacat serà el de la plaça d’El Mirador, on, a banda de l’espectacle inaugural i del de Roger Padrós, es podrà gaudir del concert de La Loca Histeria, un grup de versions que ofereix un repertori de clàssics universals i de totes les èpoques musicals amb molt d’humor, dinamisme i, fins tot, un toc de surrealisme.

D’altra banda, a la plaça de Cal Calissó s’hi podran veure les actuacions de la Castellar Swing Band i del trio barceloní de música folk River Omelet, mentre que els jardins del Palau Tolrà acolliran el concert de Guillem Roma, que presentarà el seu cinquè disc, Postureo real, i les havaneres d’Els Pescadors de l’Escala.

Una de les novetats destacades en l’àmbit musical és el canvi d’orquestra als tradicionals concert popular i gran ball de Festa Major que cada any té lloc al Recinte Firal de l’Espai Tolrà. Aquest any els dos esdeveniments arribaran de la mà de l’Orquestra Metropol diumenge 8 de setembre.

Tampoc faltaran a la cita de Festa Major els promotors de la Trobada d’Amics dels 80’s, que enguany arriba a la tretzena edició, o altres iniciatives en clau local com l’espectacle de cant i ball flamenc que proposa l’Associació Casa de Andalucía, les actuacions del Kor Ítsia i del Cor de Gòspel Di-versions o la 2a marató de musicals a càrrec d’Espaiart, a més del concert del grup Canvi de Plans, entre d’altres.

Respecte als espectacles, les propostes més destacades seran Ballant-la. I tu, com la balles?, a càrrec de COSinsART, i l’acte benèfic de l’Associació Estel que consistirà en la representació d’Una estona amb Joan Pera, protagonitzada pel  reconegut actor i humorista. També es tornarà a celebrar el vermut musical i el dinar popular proposat per l’Esbart Teatral i amenitzat amb l’actuació d’Amb sense embuts i la proposta cinematogràfica del cineclub, que aquest any projectarà la pel·lícula Siempre nos quedarà mañana.

D’altra banda, l’oferta per als més petits superarà la quinzena d’actes, entre els quals no faltarà l’Espai Aventura’t, la jornada d’activitats lúdiques, esportives i artístiques del darrer dia de la Festa Major a la plaça de la Fàbrica Nova i l’Espai Tolrà. Altres plats forts de la programació familiar seran Bon dia, Esquirol, un espectacle participatiu per a infants de 0 a 3 anys; un concert familiar a càrrec de Rock per Xics o l’espectacle Zloty, de la companyia Pau Palaus. Aquests dos darrers espectacles es faran al carrer de l’Arbreda.

En el programa de Festa Major també hi són enguany altres propostes com el Correlokals, diverses activitats esportives com la Cursa Popular, l'Street Market de Comerç Castellar, el Mercat d’Art o el Castell de Focs de cloenda. A més, l’art també serà molt present amb una nova iniciativa de l’Associació del Centre i diversos artistes que han organitzat una gimcana sota el títol “Art al carrer, CorreArtistes”.

El cartell de la Festa Major

El cartell d’enguany, creat per la Unitat d’Imatge de l’Ajuntament, representa persones de diferents edats i gèneres que són felices compartint l'experiència de la Festa Major. Per simbolitzar el concepte “compartir” s’han generat diverses imatges a partir d’un “multicartell” que conté retalls de diferents personatges amb la tècnica del collage.

La Festa Major, en xifres

ACTES

AJUNTAMENT ENTITATS PRIVATS TOTAL

Música i espectacles

12

13

4

29

Activitats esportives

 

18

 

18

Altres propostes

 

12

3

15

Cultura popular i tradicional

3

6

 

9

Exposicions i mercats

 

6

1

7

Activitats familiars

7

8

2

17

Gastronomia

 

1

2

3

Actes institucionals

2

 

 

2

TOTAL

24

64

12

100

%

24,00

64,00

12,00

100,00

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40