Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge de la reunió de treball del Comitè Estratègic del programa Activa Vallès +55 que es va dur a terme divendres.
Imatge de la reunió de treball del Comitè Estratègic del programa Activa Vallès +55 que es va dur a terme divendres.

Un estudi determina el potencial del sector dedicat a la gent gran al territori identificant 152 empreses amb un volum de facturació de 197M€ a l’any

Divendres 21 de gener de 2022

Sabadell, Badia, Castellar i Cerdanyola s’alien per qualificar professionals i incrementar la competitivitat d’aquest sector

Els Ajuntaments de Sabadell, Badia del Vallès, Castellar del Vallès i Cerdanyola del Vallès s’han unit per desenvolupar el nou projecte Activa Vallès +55. Aquesta és una iniciativa finançada per la Diputació de Barcelona amb més de 600 mil€ dins el programa Treball, Talent i Tecnologia per promoure el Treball digne, la millora competencial del Talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la Tecnologia.

El cas d’Activa Vallès +55 s’ha centrat en promoure l’ocupació de qualitat i la competitivitat de les empreses dedicades a la millora de la qualitat de vida de la gent gran. Entre els objectius del projecte també està fomentar la cooperació territorial i impulsar la creació de nous serveis i productes tecnològics.

La posada en marxa del projecte ha arrencat amb l’elaboració d’un estudi que  confirma el potencial del sector dedicat a la gent gran al territori en el que destaca l’existència d’un important volum d’empreses i agents com ara universitats o centres de recerca dedicats a oferir productes i serveis a persones amb una edat superior als 55 anys. A més, en el territori conflueixien projectes estratègics entorn aquest àmbit.

En concret, l’anàlisi que s’ha desenvolupat ha permès identificar 152 empreses i entitats en el conjunt dels quatre municipis dedicades a oferir productes i serveis per a persones majors de 55 anys. Aquestes empreses i entitats sumen 2.471 professionals i el seu volum de facturació arriba al 197M€ a l’any. El 40% d’aquestes empreses ofereixen serveis de salut especialitzats  on es situen centres mèdics especialitzats per aquest segment de la població en àmbits com traumatologia, audiologia o ortopèdia entre molts altres, el 36% són empreses de serveis assistencials i sociosanitaris com ara residències i centres de dia i en el 24 % restant se situen fabricants de productes, activitats esportives, d’oci, entre d’altres, dissenyades per a gent gran.

En paral·lel, en la primera fase del projecte iniciat l’any 2021, s’han entrevistat a 32 empreses en profunditat per determinar reptes i accions a desenvolupar durant 2022. Durant el decurs de la reunió del Comitè Estratègic del Projecte celebrat aquesta setmana s’ha destacat com a reptes la professionalització dels perfils d’àmbit assistencial o ús d’eines digitals per optimitzar processos. Per donar sortida a aquests i altres reptes es preveuen accions de formació, reciclatge i assessorament a professionals i disminuir la bretxa tecnològica de les persones, per incrementar les oportunitats d’accedir a feines més qualificades i millor remunerades.

Finalment, el programa pretén impulsar la competitivitat de les empreses acompanyant-les en el procés de digitalització i redefinició dels seus models de negoci. El projecte Activa Vallès +55 també preveu el crear un laboratoris d’idees i trobades entre persones consumidores i desenvolupadores de tecnologia que derivi en el prototipatge i testeig de serveis i solucions tecnològiques per millorar la qualitat de vida de les persones majors de 55 anys o el desenvolupament d’una setmana dedicada al sector.

Silver Economy

Segons l’estudi fet s’indica que a Catalunya un efecte sobreenvelliment de la gent gran. Està previst passar del 19% de persones més de 65 anys l’any 2020 a un 29,8% en el 2060. A la vegada les persones de més de 80 anys representaran l’any 2060 més del 40% de les persones +65 anys. Alhora es detecten més patologies vinculades a la salut mental o l’evolució d’un model assistencial. A més, es posa de manifestat una gran diversitat de perfils en aquesta franja d'edat amb una actitud vital activa, la qual cosa pot generar noves oportunitats laborals en sectors com la salut, l'alimentació, el benestar i el condicionament físic, la nutrició, la bellesa i la cura personal, la tecnologia, l'oci i l'esbarjo i els serveis financers, entre d'altres. Per a més informació sobre el projecte Activa Vallès +55 es pot consultar el web sabadellempresa.cat

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40