Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

3.952 alumnes iniciaran dimarts, 15 de setembre, el curs escolar 2020-2021 a Castellar del Vallès

Dimecres 9 de setembre de 2020

Els centres escolars, els departaments de Salut i Educació i l’Ajuntament s’han bolcat en l’adopció de mesures que permetin un inici de curs presencial i segur

L’Ajuntament assumirà aquest inici de curs una despesa de 70.000 euros addicionals entre actuacions d’adequació dels centres per prevenir la COVID-19 i els reforç del servei de neteja dels edificis escolars

Un total de 3.952 alumnes començaran la setmana que ve el curs escolar 2020-2021 a Castellar del Vallès que enguany està marcat extraordinàriament per la pandèmia de la COVID-19 i per la necessitat de garantir el dret a l’educació d’infants i joves. El retorn presencial a les aules arribarà a la vila el dia 15 de setembre, un dia després que a la resta de Catalunya, ja que el dia 14 és festiu local, i sis mesos després que els centres educatius tanquessin portes a causa del confinament i l’Estat d’alarma.

En total, seran 3.412 els alumnes d’educació infantil i primària i secundària que  començaran les classes als diferents centres educatius públics i concertats de la vila: 604 corresponen a Educació Infantil; 1.477 a Educació Primària; i 1.331 cursaran Educació Secundària Obligatòria.

D’altra banda, la setmana que ve també començarà el curs l’alumnat matriculat als estudis postobligatoris: 382 alumnes ho faran  Batxillerat, 141, als cicles formatius de grau mitjà i superior, i 17, als programes de formació i inserció d’auxiliar d’hoteleria (cuina i serveis de restauració) i al d’auxiliar de vivers i jardins.

Val a dir que el curs escolar 2020-2021 s’inicia amb 170 alumnes menys respecte els que van començar el curs anterior 2019-2020 a Castellar del Vallès, a causa de la davallada demogràfica de les franges d’edat que corresponen a l’escolarització.

Mesures locals de prevenció de la COVID-19 als centres

Segons explica el regidor d’Educació, Joan Creus, “els centres escolars de la vila han fet un esforç molt important per assegurar un inici de curs presencial i segur, posant a punt els seus respectius plans de reobertura”.

“Tal com ha establert el Departament d’Educació de la Generalitat, les ràtios per aula de les escoles públiques d’educació infantil i primària seran inferiors als 20 alumnes, mentre que als centres públics d’educació secundària seran inferiors als 30 alumnes”, afirma el regidor. Per aconseguir-ho, alguns centres de primària han afegit nous grups-classe, alguns dels quals agrupen els alumnes per cicle educatiu. Els instituts també han ampliat en cas de necessitat el nombre de grups.

Creus també explica que en les darreres setmanes la Regidoria ha participat “als consells escolars que cada centre ha dut a terme en la preparació d’aquest inici de curs”. De resultes d’aquestes reunions, “l’Ajuntament ha activat diverses mesures als centres públics entre les quals destaquen l’adequació i/o ampliació d’accessos, la intensificació de la neteja dels edificis escolars i la cessió d’espais municipals per evitar concentracions a les aules”, afirma Creus.

Pel que fa al primer apartat, s’han senyalitzat els accessos a totes les escoles públiques per tal de regular les entrades i sortides de l’alumnat. Així, tots els centres disposen d’uns punts que s’han pintat a l’exterior dels edificis que indiquen a on s’han de col·locar els nens i nenes i les seves respectives famílies a fi de garantir la distància física de seguretat entre persones. Val a dir que els centres han previst que els accessos i sortides del centre siguin progressius i en horaris diferenciats.

A més, s’han dut a terme una trentena d’accions de manteniment tant en els elements exteriors com a l’interior dels propis edificis. Entre d’altres exemples, destaca l’ampliació de la vorera de la ronda de Llevant en un tram on s’ha adequat un accés per a l’IE Sant Esteve, la instal·lació o reparació de piques d’aigua, la col·locació de sistemes de ventilació en aules, el subministrament de tanques protectores o altres tasques de jardineria i pintura, entre d’altres.

Totes aquestes actuacions han suposat una despesa addicional de 30.000 euros i se sumen a les obres ordinàries de millora que s’han dut a terme aquest estiu en diferents centres. En aquest sentit, el consistori ha invertit aquest estiu uns altres 110.000 euros en tres actuacions concretes: a l’IE Sant Esteve, s’han substituït els tancaments exteriors per finestres d’alumini, a l’Escola Bonavista s’han renovat lavabos i a l’Escola Mestre Pla s’ha substituït el sistema d’impermeabilització de la coberta.

Neteja intensiva de les escoles i cessió d’equipaments municipals

D’altra banda, l’Ajuntament ha consensuat amb les direccions dels centres un augment del servei de neteja als edificis escolars, de manera que s’incrementarà també durant les hores lectives i s’intensificarà la desinfecció dels espais d’ús comú. Només per aquest proper quadrimestre, el reforç de la neteja als edificis escolars suposarà una despesa extraordinària de 40.000 euros.

La darrera de les accions destacades de l’Ajuntament amb vistes a l’inici de curs és la cessió d’equipaments municipals als centres: així, l’IE Sant Esteve disposarà d’espais al Casal Catalunya i l’Institut Les Garberes en disposarà al Centre de Serveis. A més, també s’han posat a disposició diferents equipaments per a la pràctica esportiva: així, el FEDAC La Immaculada utilitzarà el pavelló de Puigverd, l’IE Sant Esteve el pavelló Joaquim Blume i, com ja és habitual, l’escola El Sol i La Lluna disposarà del pavelló Dani Pedrosa, a més dels espais laterals de l’equipament que es podran utilitzar també com a pati. Així mateix, l’Ajuntament posa a disposició de tots els centres el LAB Castellar d’El Mirador per poder dur a terme activitats de fabricació digital.

Per contra, i com a mesura de precaució, aquest inici de curs no s’han cedit els espais de les escoles a terceres entitats perquè hi realitzin activitats fora de l’horari lectiu.

Mesures extraordinàries dels departaments de Salut i Educació per evitar brots de la COVID-19 a les escoles

El Departament de Salut ha posat en marxa en coordinació amb el Departament d’Educació i amb els centres escolars diverses mesures per preservar l’accés a l’educació i alhora protegir i tenir cura de la salut de tothom.

Entre d’altres mesures extraordinàries per evitar brots de la COVID-19 als centres docents, cal destacar que els i les alumnes no podran accedir-hi en cas de tenir una temperatura superior als 37,5º o altres símptomes compatibles amb la COVID-19. A més, totes les persones de més de 6 anys hauran d’entrar al centre amb la mascareta ben posada i també l’hauran de dur als passadissos. A més, l’ús de la mascareta serà obligatori a secundària en tot el recinte (també a l’aula). En el cas de primària, la mascareta s’haurà de portar quan ho determini la situació epidemiològica.

Aquest curs, cada classe tindrà la consideració d’un grup estable de convivència. El contacte entre altres grups/classes es veurà limitat i s’haurà de fer respectant les mesures de seguretat (mascareta i distància). A més, es reforçarà la ventilació i desinfecció dels centres i es garantirà l’accés a gel hidroalcohòlic i/o sabó per afavorir una higiene freqüent de mans.

Cal destacar que s’ha establert un procediment per assegurar que els centres educatius, els centres d’atenció primària de salut, els equips de vigilància epidemiològica i les famílies estiguin informades i actuïn coordinadament i amb seguretat si es produeix un cas de sospita o un cas positiu entre el personal o l’alumnat del centre.

En cas que es produeixi un positiu, tot el grup estable de convivència haurà de fer l’aïllament preventiu a casa durant 14 dies. A tots se’ls farà una prova PCR. El resultat negatiu en aquesta prova als membres del grup no eximirà la necessitat de mantenir l’aïllament domiciliari durant 14 dies, atès que és el període màxim d’incubació del virus.

L’autoritat sanitària, en coordinació amb l’autoritat educativa, podrà prendre  mesures que poden incloure el tancament total o parcial del centre educatiu, en funció de quina sigui la situació del centre i l’estat de la pandèmia. En cas que s’hagi d’aturar l’activitat de forma presencial, la formació es continuarà fent via no presencial per tal de garantir la continuïtat del curs escolar.

Escola de Música, Escola d’Adults, Escoles Bressol Municipals

El dia 15 de setembre també arrencarà el curs presencial a l’Escola Municipal de Música Torre Balada, amb un total de 160 alumnes matriculats, i amb l’adopció de mesures de prevenció de la COVID-19. Una de les novetats d’aquest any és la creació d’una orquestra sènior. La formació, que començarà de moment pels instruments de corda fregada (violí, viola, violoncel i contrabaix), és oberta a tothom amb ganes de formar-ne part i per participar-hi cal trucar al telèfon de l’Escola (937144322) o enviar un correu electrònic a escolamusica@castellarvalles.cat. En relació amb les mesures de prevenció de la COVID-19, el centre ha habilitat tres accessos per tal que hi hagi una menor coincidència de grups d’alumnes a les entrades i sortides de l’escola.

Per la seva banda, l’Escola Municipal d’Adults també iniciarà el curs de forma presencial, amb un total de 200 alumnes inscrits. Aquesta xifra és menor a la d’altres cursos tenint en compte que s’ha reduït la matrícula entre els col·lectius més vulnerables a la COVID-19, com ara les persones majors de 65 anys. El centre també ha adoptat mesures de prevenció del virus a l’edifici del carrer dels Pedrissos. Entre d’altres, ha reduït les ràtios per aula, que ara passaran a ser d’entre 10 i 20 persones. Com a novetat, l’escola afegeix als seus estudis el segon nivell dels ensenyaments d’informàtica a l‘educació d’adults (COMPETIC) després que l’any passat s’impartís per primera vegada el nivell 1.

Les que sí que ja han començat el nou curs 2020-2021 són les escoles bressol municipals (EBM), que van obrir portes el 2 de setembre passat. El total d’alumnes inscrits és de 111, 30 a l’EBM El Coral i 81 a l’EBM Colobrers. Val a dir, però, que a l’EBM El Coral han quedat 3 vacants a l’aula destinada a infants nascuts l’any 2018 mentre que a l’EBM Colobrers es disposa d’1 plaça lliure per a infants nascuts el 2020, 5 places lliures per a infants nascuts el 2018 i 4 places lliures pels nascuts el 2019.

Com és habitual, els infants d’aquests dos centres van començar el curs amb  jornades d’adaptació amb grups i horaris reduïts, mentre que des del dilluns 7 de setembre les dues escoles bressol municipals ja funcionen amb plena normalitat, amb els horaris escollits per cada família i amb la totalitat de serveis oferts en marxa. Durant el mes de setembre cada aula disposarà de dos professionals per poder oferir una atenció més acurada i propera als infants.

Cal destacar que la Regidoria d’Espai Públic està duent a terme una actuació d’adequació dels accessos de l’EBM Colobrers com a mesura de prevenció de la COVID-19.

Ajornament de l’obertura d’altres equipaments municipals

Amb la voluntat de propiciar un inici de curs escolar amb precaució màxima, l’Ajuntament ha endarrerit durant algunes setmanes l’obertura d’altres equipaments on es produeix interacció social. És el cas, per exemple, de la Ludoteca Municipal, els Casals de Gent Gran o l’Auditori Municipal Miquel Pont.

Aquesta decisió es complementa amb altres mesures que ja es van prendre el passat mes de juliol com és el cas de la suspensió de la Festa Major que s’havia de celebrar aquest cap de setmana a fi i efecte d’evitar grans aglomeracions de persones. En la mateixa línia, aquest any tampoc es farà convocatòria pública per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Amb tot, l’Ajuntament oferirà ofrena floral a la senyera ubicada a la plaça de Catalunya i publicarà un ban oficial de la Diada que es podrà consultar al setmanari L’Actual i a les xarxes socials municipals.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40