Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'alcalde, Ignasi Giménez, i la regidora d'Innovació i Gestió del Talent, Anna Marmol, han visitat aquest matí el Lab Castellar.
L'alcalde, Ignasi Giménez, i la regidora d'Innovació i Gestió del Talent, Anna Marmol, han visitat aquest matí el Lab Castellar.

L’Ajuntament impulsa el projecte d’innovació digital Lab Castellar

Dijous 7 de novembre de 2019

El segon pis d’El Mirador comptarà amb un espai de fabricació digital  adreçat a empreses, entitats, comunitat educativa i ciutadania amb inquietuds creatives i emprenedores

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa Lab Castellar, un projecte que vol afavorir la innovació en els àmbits educatiu, empresarial i social a partir d’un nou espai de fabricació digital que s’obrirà a la ciutadania a finals de novembre.

Ubicat al darrer pis d’El Mirador, Lab Castellar oferirà l’oportunitat de dissenyar i crear objectes reals alhora que també pretén ser un punt de trobada de diferents col·lectius per desenvolupar i compartir els seus projectes. En aquest sentit, l’espai estarà a disposició d’empreses, emprenedors, artesans i comerços, entitats, persones en situació d’atur, centres educatius, estudiants universitaris, persones jubilades i, en definitiva, persones amb inquietuds creatives i emprenedores.

El projecte té un caràcter interdisciplinari i transversal, i democratitza l’accés a les eines de fabricació digital controlades per ordinador com ara quatre impressores 3D (tres de filament plàstic i una d’alimentació), una fresadora,  una talladora làser o un plòter de vinil, fins ara només a l’abast dels sectors industrials. A més, també s’oferiran eines de taller, material de papereria i material d’electrònica, entre d’altres.

Tallers de formació per aprendre a utilitzar la maquinària

Per poder usar totes aquestes màquines, que funcionen amb programari lliure, caldrà realitzar una formació breu. Precisament, Lab Castellar durà a terme periòdicament diverses propostes formatives amb l’objectiu que tothom pugui assolir els coneixements necessaris per fer realitat les seves idees. De moment, s’han previst set cursos: cinc de sis hores de durada (un d’introducció al disseny 3D, un d’introducció al disseny vectorial i tres de teòric-pràctics sobre vinil, làser i impressió 3D FDM) i dos de vint hores de durada sobre 3D FDM i làser vinil.

Més endavant, també s’oferiran activitats educatives i tallers, a més de formacions específiques i activitats específiques per a col·lectius concrets. La intenció és que qualsevol usuari pugui experimentar amb els seus prototips d’una manera senzilla, econòmica i sostenible.

La creació de Lab Castellar obeeix a diverses motivacions, entre les quals destaca la voluntat d’incrementar el nombre d’empreses que implementin la digitalització i la indústria 4.0, també en el marc d’una economia circular. Alhora, es pretén reduir la taxa d’atur, millorar la connexió amb la comunitat educativa o incrementar el nombre del públic femení interessat en l’àrea tecnològica.

A Catalunya, l’anomenada quarta revolució industrial s’està impulsant a través d’iniciatives com la xarxa d’innovació digital (CatLabs), que en un futur podria interconnectar espais innovadors d’arreu del territori. Lab Castellar vol esdevenir un d’aquests espais que compten la implicació a quatre bandes dels sectors de l’administració, la societat, l’educació i l’empresa.

En l’àmbit comarcal, a més, Castellar ha donat suport a la xarxa d’espais de fabricació i divulgació digital impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. Cal destacar que l’espai estarà també a disposició d’empreses i persones emprenedores usuàries d’altres ajuntaments.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40