Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Fragment de la pàgina principal del portal web www.castellarvalles.cat/dadesobertes.
Fragment de la pàgina principal del portal web www.castellarvalles.cat/dadesobertes.

L’Ajuntament posa en marxa un portal de dades obertes que facilita que la reutilització de la informació municipal

Dijous 14 de març de 2019

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa, gràcies a un projecte impulsat pel Consorci AOC, el portal www.castellarvalles.cat/dadesobertes. Aquest espai posarà a disposició de la societat un conjunt de dades obertes produïdes o recopilades per l’administració local amb l’objectiu que es puguin reutilitzar i tornar a publicar d’una manera senzilla i sense cap mena de restricció.

Les dades obertes tenen un gran valor potencial i són essencials per a la transparència de les administracions públiques, l’eficiència i la igualtat d’oportunitats a l’hora de crear riquesa. En aquest sentit, el portal possibilita que empreses, entitats i ciutadania en general puguin elaborar nous productes i serveis.

Les dades que es publiquen al portal són en viu, és a dir, permeten la consulta en línia d’algunes bases de dades internes de l’Ajuntament. De moment, són consultables fins a 12 conjunts de dades de diferents àmbits.

Així, i pel que fa al sector públic, es publiquen la relació de proveïdors, adjudicataris i/o contractistes per any, amb indicació del nom del titular, el seu CIF i l’import anual facturat. També es pot consultar el registre de factures de l’ens des de l’1 de gener de 2019, amb indicació de la data, el nom del proveïdor i la factura. Altres bases de dades que es poden consultar són la relació de convenis de col·laboració de l’Ajuntament amb persones públiques i privades, l’agenda institucional dels alts càrrecs i la relació de sol·licituds d'accés a la informació pública que rep l'Ajuntament.

En l’àmbit social, es pot consultar el registre d’entitats registrades al municipi i la relació d’equipaments i de punts d’accés wi-fi. En aquest sentit, el portal permet la descàrrega de les dades de contacte de tots aquests elements de directori.

El portal també publica altres bases de dades com les notes de premsa de l’Ajuntament, l’agenda d’activitats, el carrerer o els moviments padronals d’alta del municipi.

Algunes d’aquestes dades permeten donar compliment automàtic a diversos indicadors de la Llei de Transparència. Precisament, el cap d’Organització i Sistemes de l’Ajuntament, Jaume Usall, va explicar el passat dijous, 7 de març, com s’aplica aquesta experiència a Castellar, en el marc d’un ponència titulada “Transparència automàtica i des de l’origen”, inclosa en uns Tallers d’Innovació Local convocats pel Consorci AOC, que es pot consultar en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=tLRKtrpXz94. Usall va poder mostrar com la publicació de la informació que prové directament dels propis sistemes d’informació evita que s’hagin de duplicar manualment els continguts al Portal de Transparència, la qual cosa suposa una millora de l’eficiència.

El portal de dades obertes s’ha posat en marxa gràcies a una experiència pilot del Consorci AOC en què també han participat els ajuntaments de Tarragona, Sant Just Desvern, El Prat de Llobregat i Sant Quirze del Vallès. La Regidoria de Govern Obert es fixa ara com a objectiu anar ampliant l’oferta de dades en format obert.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40