Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Polígon industrial del Pla de la Bruguera
Polígon industrial del Pla de la Bruguera

Repunta la creació de noves empreses al municipi

Dimecres 16 d'abril de 2014

L’Ajuntament va registrar l’any 2013 l’obertura de 60 activitats, la xifra més alta dels darrers sis anys

L’obertura de noves empreses a Castellar del Vallès repunta i se situa a prop dels registres assolits l’any 2007. Segons dades facilitades per  la Regidoria d’Urbanisme, l’any passat es van tramitar 60 noves activitats industrials, comercials o de serveis, set més respecte l’any anterior. Aquesta és la xifra anual més alta des de l’inici de la crisi econòmica i dobla pràcticament la del 2009, any de menys impuls econòmic en què es van registrar 36 llicències de noves activitats.

Pel que fa als sectors de les noves empreses, l’estadística indica que l’any 2013 es van tramitar llicències a 29 comerços (48%), de les quals destaquen 8 establiments del sector de l’alimentació, 4 botigues de roba, 3 establiments de subministrament de carburants i 2 establiments de venda de cigarretes electròniques.

En segon lloc hi figura el sectors serveis, amb un total de 15 llicències atorgades (25%), 4 de les quals són bars restaurants, 2 corresponen a centres mèdics o de rehabilitació i 2 més a espais de lleure.

La resta de llicències d’obertura es van atorgar a 9 indústries (15%) i 7 activitats puntuals o desmuntables (12%). 

En relació a la localització geogràfica, 43 de les noves activitats iniciades l’any passat es van situar al nucli urbà (72%), 9 al polígon industrial del Pla de la Bruguera (15%), 5 al polígon industrial de Can Carner (8%), 2 a Sant Feliu del Racó (3%) i 1 al Balcó de Sant Llorenç (2%).

109 llicències exemptes del pagament de la taxa

L’Ajuntament va tramitar l’any passat un total de 109 sol·licituds de tràmits relacionats amb llicències d’activitats. Totes aquestes tramitacions van quedar exemptes del pagament de la taxa corresponent, d’acord amb la mesura impulsada pel govern local des de l’any 2012 amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica. La iniciativa, que tindrà continuïtat en el present exercici, es va traduir en un estalvi mig per a les empreses de 442 euros per llicència.

Del total de tramitacions realitzades, 60 corresponen a nous establiments industrials, comercials o de serveis, mentre que les 49 restants són canvis de nom, modificacions, ampliacions, trasllats d’activitats ja existents o altres tràmits complementaris.

Val a dir que els registres municipals compten amb uns 4.000 expedients d’activitats tramitats des de l’any 1941.

Els habitatges d’ús turístic, un nou fenomen

A aquestes xifres cal afegir també l’increment recent de l’activitat econòmica relacionada amb el lloguer d’habitatges d’ús turístic. Es tracta d’aquells immobles els propietaris dels quals cedeixen a tercers, a canvi d’un preu, per un període màxim de 31 dies, dues o més vegades l’any.

Abans de començar l'activitat d'habitatge d'ús turístic cal presentar davant l'ajuntament del municipi on s'ubica l'habitatge una comunicació prèvia d'inici d'activitat, d’acord amb la normativa vigent.  A banda de complir una sèrie de condicions fixades per la Generalitat, l’habitatge ha d’estar inscrit al Registre de Turisme de Catalunya (RTC) de la Direcció General de Turisme.

A Castellar hi ha actualment registrats un total de vuit habitatges d’ús turístic ubicats a Sant Feliu del Racó i urbanitzacions.

672 empreses

Segons dades facilitades per l’Àrea de Promoció Econòmica, Castellar disposa en l’actualitat de 672 empreses, de les quals 397 són del sector serveis (59%), 191 són indústries (28,5%), 82 són del ram de la construcció (12,2%) i 2 pertanyen al sector agrícola (0,3%). Pràcticament el 86% de les empreses té 10 o menys treballadors, el 12,5% entre 11 i 50 treballadors i un 1,5% entre 51 i 250 treballadors. Tan sols una empresa (0,15%) supera els 250 treballadors.

D’altra banda, l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) assenyala que el municipi compta amb 1.945 treballadors autònoms, la qual cosa confirma el predomini de la microempresa al municipi (aquella que té entre 1 i 10 treballadors).

A més, i segons dades de l’IDESCAT, el municipi compta amb 4.553 treballadors afiliats a la Seguretat Social.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40