Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Carretera B-124
Carretera B-124

Més de 9.000 castellarencs realitzen prop de 20.000 desplaçaments interurbans al dia

Dimarts 29 d'octubre de 2013

Així ho assenyala l’Enquesta de Mobilitat Interurbana (EMIA) realitzada aquest 2013

Les persones residents a Castellar del Vallès realitzen en un dia feiner prop de 20.000 desplaçaments interurbans. Així ho assenyala un enquesta de mobilitat interurbana encarregada per l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU), de la qual l’Ajuntament en forma part. L’informe, elaborat el passat mes de juny per l’Instituto Alpolda, s’ha redactat a partir de 390 entrevistes telefòniques realitzades a castellarencs majors de 14 anys.

D’acord amb els resultats analitzats, el 48% de les persones entrevistades, un percentatge que equivaldria a un total de 9.236 castellarencs i castellarenques, va realitzar el dia feiner anterior a l’entrevista algun desplaçament entre municipis. Concretament, van realitzar un total de 19.651 trajectes, el que suposa una mitjana de 2,13 desplaçaments interurbans per persona.

Segons conclou el mateix estudi, en un 70,7% de les entrevistes (xifra que englobaria unes 13.600 persones) s’especifica que es realitza almenys un desplaçament interurbà un cop per setmana i en dia laboral, mentre que el 41,6% de les persones entrevistades (el que representaria unes 8.000 persones) en realitza cada dia o gairebé cada dia.

Sabadell, principal municipi de destinació i tornada

Per municipis, el principal trajecte és Castellar – Sabadell i la corresponent tornada (46,7%), seguit de molt lluny de Castellar – Terrassa i Terrassa- Castellar (9,3%) i Castellar – Barcelona i Barcelona – Castellar (7,7%). Per comarques, més de tres quartes parts del total de desplaçaments es produeixen de forma interna a la mateixa comarca del Vallès Occidental (78%), A més, els desplaçaments interurbans es realitzen majoritàriament dins l’àmbit de l’AMTU, corresponent als municipis de la 2a corona metropolitana (84,1%).

En el conjunt dels desplaçaments interurbans, el 51,3% dels desplaçaments correspon a motius ocupacionals (43,7% anar a la feina, 5,6% per estudis i 2% per gestions de feina), percentatge que inclou també els trajectes de tornada a casa des del treball o del centre d’estudi. Així mateix, el 48,2% dels desplaçaments obeeix a motius personals, entre els quals destaquen les activitats d’oci, diversió o espectacles, les gestions personals o la visita a un amic o familiar.

El cotxe, el més utilitzat

El cotxe és el mitjà de transport més utilitzat en els desplaçaments interurbans, amb un 82% dels casos, mentre que només el 14,7% ho fa en transport públic col·lectiu. El 3,1% dels trajectes correspon a casos amb els dos tipus de transport. Així doncs, el transport públic col·lectiu s’utilitza en el 17,8% dels desplaçaments declarats.

És remarcable que el 59,3% dels desplaçaments en cotxe o moto es fa amb un únic ocupant al vehicle, el 23,3% amb dos ocupants, el 12,2% amb tres ocupants i el 5,2% amb quatre ocupants o més. La mitjana de passatgers resultant és d’1,65.

Les persones enquestades que no utilitzen transport públic en els seus desplaçaments interurbans són el 50,9% del total, i els principals motius declarats per no utilitzar el transport públic són la major comoditat del transport privat i la manca de recorreguts o combinacions adequades. En resum, el 66% declaren motius relatius a la manca o deficiència de transport públic.

Tot i això, el 51% dels entrevistats que només utilitza el transport privat es mostraria totalment a favor d’utilitzar el transport públic interurbà en el cas de disposar d’una bona oferta i el 24,1% ho considera probable. El 7,8% ho veu poc probable i el 13,9% s’hi mostra contrari.

Pel que fa als horaris de desplaçament, les franges en què es realitzen més trajectes són de 9 a 13 h (25,8%) i de 17 a 21 h (25,5%), seguides de les que van de 13 a 17 h (21,6%) de 7 a 9 h (15,9%) i de 21 a 0 h (7,4%). De 0 a 7 h tan sols es produeixen el 3,9% dels trajectes.    

Finalment, i considerant les distàncies que suposa cada desplaçament, el conjunt dels desplaçaments que tenen com a origen Castellar del Vallès suposa un total de 191.920 kilòmetres diaris, amb una mitjana de 20,2 km per desplaçament.

Desplaçaments interurbans de cap de setmana
 
L’estudi també conclou que el 73,2% de les persones consultades fa aquests desplaçaments interurbans amb una freqüència mínima d’un cap de setmana al mes. El 41% ho fa cada cap de setmana o gairebé.

La destinació més habitual és el municipi de Sabadell (38,7%). A continuació, amb un percentatge molt inferior, trobem el municipi de Barcelona (9,2%). El 40,3% de les persones consultades “acostuma a variar”, sense assenyalar cap municipi en concret.

El Vallès Occidental (41,9%) és la destinació més habitual dels desplaçaments del cap de setmana, seguida per la comarca del Barcelonès (11,2%). Per zones, el conjunt de la zona AMTU recull el 43,8% dels desplaçaments habituals en cap de setmana.

La mostra, que té un marge d’error del 4,91%, forma part d’un estudi més ampli que cada any encarrega l’AMTU per als municipis del seu àmbit. En aquesta ocasió, l’Ajuntament va encarregar ampliar l’enquesta a 390 entrevistes per tal de poder obtenir dades locals complementàries.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40