Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Castellar disposa d’un cens que supera els 3.300 exemplars d’animals domèstics
Castellar disposa d’un cens que supera els 3.300 exemplars d’animals domèstics

Castellar disposa d’un cens que supera els 3.300 exemplars d’animals domèstics

Dimecres 1 de febrer de 2012

Castellar del Vallès té registrat un total de 3.339 exemplars al cens d’animals domèstics que manté des de fa 11 anys la Regidoria de Salut. Segons aquestes dades, el municipi ha augmentat en 311 el nombre d’animals de companyia censats, el que suposa un increment del 10% respecte l’any anterior. Del total d’animals censats, 3.130 són gossos, 208 són gats i 1 és una fura. El 72% (2.417 animals) duen algun tipus d’identificació.

El cens d’animals també especifica que un total de 152 gossos són potencialment perillosos. La tinença d’aquests animals està condicionada, segons indica l’ordenança de tinença d’animals de companyia, a l’obtenció prèvia d’una llicència per part del propietari que, a més, ha de disposar de la certificació del Registre Central de Penats i Rebels que especifica que no té cap condemna, ha de tramitar una assegurança i ha d’obtenir el certificat de capacitació.

Tanmateix, la Regidoria de Salut estima que entre un 8 i un 10% del total d’animals registrat al cens són morts i el propietari no ho ha declarat.

Controls i sancions

D’altra banda, la Policia Local realitza controls periòdics sobre el compliment d’aquesta ordenança, amb l’objectiu de comprovar si els propietaris compleixen les disposicions que s’hi recullen i les normes relatives a la presència de gossos a la via pública.

Les infraccions per l’incompliment de l’ordenança es distribueixen en lleus (amb sancions de fins a 150 euros), greus (amb multes d’entre 150 i 300 euros) i molt greus (que contemplen sancions d’entre 300 i 1.500 euros). A més, des de l’any 2010, l’ordenança contempla una tipologia de sancions diferenciades per als animals domèstics qualificats com a potencialment perillosos. Així, tenint en compte les conseqüències que poden originar les infraccions propiciades per aquest tipus d’animals, s’estableixen sancions que van de 150 a 300 euros si es tracta d’infraccions lleus, de 300 a 600 euros si aquestes són greus, i de 600 a 3.000 euros si són molt greus. Les infraccions greus poden comportar altres sancions accessòries, com el comís de l’animal, la seva esterilització, el seu sacrifici, i la suspensió temporal o definitiva de la llicència al propietari.

En comparació amb altres municipis de la comarca, els imports de les sancions són més baixos a Castellar, tenint en compte que les multes poden arribar fins als 30.000 euros. En aquest sentit, l’equip de govern “estudiarà l’increment de les multes per tal d’afavorir un compliment més acurat de l’ordenança per part dels propietaris d’animals”, segons ha afirmat la regidora de Salut, Glòria Massagué.

112 animals recollits a la via pública l’any 2011

Així mateix, l’Ajuntament va recollir el passat 2011 un total de 112 animals domèstics de la via pública. La xifra anual d’animals recollits ha augmentat a l’entorn d’un 13% respecte l’any anterior, en què es van recollir un total de 99 animals.

Majoritàriament, els animals recollits l’any passat de la via pública van ser gossos (un 88%), el 9% van ser gats i el 2% restant es corresponen amb la recollida d’una oca i un porc senglar. De tots els animals, pràcticament la meitat van poder ser retornats als seus amos perquè estaven identificats. Un 18%, corresponent a 21 animals, han estat adoptats per diferents famílies, mentre que un 10% (11 animals) han hagut d’ingressar al servei d’acollida d’animals que es troba situat a la ctra. de Caldes a Granollers.

D’altra banda, 19 dels 112 animals han hagut de ser sacrificats, ja que patien malalties irreversibles. Cal assenyalar que al moment de tancar l’informe corresponent a l’any 2011 encara hi havia 6 animals pendents de classificar, és a dir, en tràmits d’adopció o bé a l’espera del resultat de l’anàlisi veterinari.

El servei de recollida d’animals domèstics s’activa habitualment quan la Policia Local rep un avís d’algun ciutadà o ciutadana. Val a dir que pel consistori, aquest servei suposa un cost anual d’uns 25.000 euros, un pressupost que inclou la recollida d’animals perduts o abandonats i el seu manteniment al dipòsit de Caldes de Montbui. Cal recordar que la llei especifica que no es poden sacrificar si es troben en bones condicions de salut.

En aquest sentit, Massagué ha remarcat “la importància de què el propietari identifiqui l’animal amb un microxip, fet que permet retornar-lo en cas de pèrdua en menys de 24 hores”. Massagué ha recordat que “la identificació de l’animal és obligatòria legalment”.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40