L’activitat, que es va celebrar a la Sala d’Actes d’El Mirador, va anar a càrrec del pedagog i professor de matemàtiques Ramon Casals
El pedagog i professor de matemàtiques de l’Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat, Ramon Casals, va ser l’encarregat de tancar el passat dimarts la 18a edició de l’Escola de Pares i Mares.
L’acte es va celebrar a la Sala d’Actes d’El Mirador i va comptar amb una quarantena d’assistents que es van interessar per les explicacions de Casals. El pedagog va presentar algunes de les premisses incloses en el seu últim llibre, Prevenir el fracàs escolar des de casa (2009), entre les quals assegura que l’escola no comença i acaba en ella mateixa sinó que el que es viu a casa condiciona la vida escolar dels fills i filles. En aquest sentit, Casals va destacar, entre d’altres aspectes, la importància de la relació entre pares i fills, el grau de confiança mútua, la quantitat i qualitat del temps compartit o l’educació en la responsabilitat.
En el seu llibre, el pedagog recull un estudi sobre què es pot fer per prevenir el fracàs escolar des de les llars, que ha dut a terme amb la col·laboració d’un miler d’estudiants i un miler de pares i mares de diferents centres de Catalunya. L’objectiu és donar eines perquè els fills i filles siguin més feliços i puguin, en conseqüència, tenir un millor rendiment escolar..
A banda de la seva tasca com a docent i pedagog i de l’obra Prevenir el fracàs escolar des de casa, Ramon Casals ha escrit altres llibres relacionats amb l’educació i les relacions entre pares i fills: L’aventura de ser pares (2003) i 100 preguntes que ens fem els pares.
L’Escola de Pares i Mares és un projecte organitzat per les regidories d’Educació i de Benestar Social, amb la col·laboració de les associacions de pares i mares de la vila. El seu objectiu general és facilitar informació i suport psicosocial i pedagògic que doti d’eines educatives útils a la família com nucli encarregat de garantir el benestar dels infants i adolescents.
Durant aquest curs 2010-2011, s’han dut a terme un total de 10 sessions d’aquest projecte, a banda de la cloenda que es va celebrar dimarts: la conferència inaugural, a càrrec de la psicopedagoga Teresa Puyol, que fa parlar sobre l’estrès familiar; un taller sota el títol “Ser pares és un rotllo”, del qual es van celebrar dues sessions i que tenia per objectiu parlar sobre la prevenció de les addiccions i sobre temes de comunicació amb els fills i filles, a càrrec d’Antonio Hidalgo; una xerrada sobre prevenció dels trastorns alimentaris, a càrrec de l’Associació contra l’anorèxia i la bulímia i la Fundació Imatge i Autoestima; una altra xerrada, a càrrec dels mossos d’esquadra, sobre infraccions penals i administratives; i un taller de cuina per a pares i mares a càrrec de la cuinera Ada Parellada, que va parlar de la importància d’educar a menjar i va cuinar en directe un seguit de plats saludables i atractius per als infants. Les quatre sessions restants s’han centrat més en la franja de 0 a 3 anys i han anat a càrrec dels professionals de Psicovallès.
Properament, tots els agents implicats duran a terme una sessió de valoració d’aquest curs que ha comptat en totes les propostes amb una mitjana de 40 assistents. Així, s’iniciarà la feina de programació de la propera Escola de Pares i Mares, que el curs 2011-2012 arribarà a la 19a edició i que mantindrà l’objectiu d’acompanyar les famílies en la tasca d’educar.