Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Simulació de l'estat exterior del CAP un cop s'hagi dut a terme el projecte
Simulació de l'estat exterior del CAP un cop s'hagi dut a terme el projecte

L’Ajuntament encarrega el projecte de reforma i ampliació del Centre d’Atenció Primària

Dimarts 20 d'octubre de 2009

L’Ajuntament ha encarregat recentment la redacció del projecte d’ampliació i reforma del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Castellar del Vallès. L’objectiu és redimensionar aquest equipament, situat entre els carrers de Jaume I, Ripollet i Tarradellas, per tal que pugui donar servei a una població de 27.000 habitants.

Els treballs de redacció del projecte bàsic i executiu, així com també de l’estudi de seguretat i salut, s’han adjudicat als arquitectes Charmaine Lay, Carles Muro i Joaquim Rosell per un import de 25.800 euros, IVA inclòs. Aquest import serà avançat per l’Ajuntament, i serà al pas previ a la signatura d’un conveni amb el Servei Català de la Salut, que és l’organisme a qui correspon efectuar aquesta inversió, i que fixarà el calendari i el finançament definitiu de l’obra.

El CAP de Castellar del Vallès va ser construït entre els anys 1998 i 1999. 10 anys després de la seva posada en funcionament, el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut i l’Ajuntament de Castellar han considerat necessari adequar les seves instal·lacions per tal de garantir la prestació d’una assistència sanitària adient d’acord amb les necessitats derivades del creixement de la població.

L’avantprojecte d’ampliació i reforma, realitzat pel mateix equip d’arquitectes que va projectar i construir l’edifici actual, preveu que l’equipament passi a disposar d’un total de 26 consultes, 7 més que les que es van preveure inicialment quan es va construir l’edifici. Això permetrà que l’edifici pugui créixer també en nombre de professionals sanitaris, si així ho considera oportú el Departament de Salut, un escenari que en l’actualitat no és possible atès que l’equipament es troba al 100% d’ocupació.

El Centre d’Atenció Primària de Castellar del Vallès compta en l’actualitat amb un equip de professionals format per 10 metges de família, 12 infermeres, 4 pediatres, 1 odontòleg, 1 ginecòleg, 1 llevadora, 1 psiquiatra infantil, 1 psiquiatra d’adults, 1 psicòleg i 1 treballadora social.

125 m2 de reforma i 130 m2 d’ampliació

La intervenció preveu la reforma de 125 metres quadrats d’espais ja existents així com l’ampliació de la superfície de l’edifici en 130 metres quadrats.

Pel que fa a l’ampliació, aquesta es farà pel costat del carrer de Jaume I, fins al límit del solar de l’equipament. La intervenció permetrà generar quatre noves sales de consulta, amb les sales d’espera corresponents, així com reorganitzar les sortides d’emergència. Els nous espais estaran situats en un extrem de l’edifici i s’hi accedirà des dels mateixos passadissos per on s’arriba a la resta de consultes.

La façana de la zona ampliada serà de xapa estirada d’alumini, un material que permet l’entrada de llum natural a l‘interior i, alhora, ofereix una gran protecció visual des de l’exterior. Amb aquesta ampliació, l’equipament passarà a tenir una superfície total construïda de 1.550 metres quadrats.

La reforma consistirà en primer lloc en l’eliminació de dues consultes construïdes recentment i que, per manca d’espai, ocupen les dues sales d’espera més properes al carrer de Jaume I.  Aquest fet ha provocat que els pacients de sis consultes hagin quedat pràcticament sense sales d’espera i s’hagin d’esperar als passadissos.

La recuperació d’aquest espai permetrà recuperar l’organització de l’edifici, segons la qual cada unitat assistencial consta d’una sala de consulta de medicina, una sala de consulta d’infermeria i la corresponent superfície de sala d’espera.

Una segona actuació es concentrarà en diversos espais de la planta baixa de l’edifici, a la zona més propera al carrer de Josep Tarradellas, i afectarà principalment les àrees d’administració i d’educació sanitària. D’acord amb les indicacions del Servei Català de la Salut, es transformaran en consulta aquells espais menys necessaris pel bon funcionament del centre i que reuneixen les condicions per donar un servei assistencial.

D’una banda, es reduirà l’espai destinat a l’arxiu d’històries clíniques, una part del qual es transforma en una sala de treball administratiu. Això permetrà que a l’antiga sala de treball administratiu s’hi pugui habilitar una nova consulta situada a l’àrea d’urgències del centre. A la nova sala de treball administratiu, s’obrirà una finestra nova per dotar-la de llum natural.

D’altra banda, es transformaran els vestidors de la sala d’educació sanitària en dues noves sales de consulta. El passadís d’accés a aquests espais  s’eixamplarà per tal d’encabir-hi una nova sala d’espera. Atès que estaran situades en unes dependències diferenciades de la zona assistencial, el seu ús serà més especialitzat, ja que encabiran les consultes de psicologia i psiquiatria.

El projecte de reforma i ampliació del CAP quedarà enllestit abans de finalitzar el 2009. La intenció de l’Ajuntament és que al 2010 es pugui firmar el conveni amb el Servei Català de Salut, de manera que durant el mateix any es puguin licitar i iniciar les obres. Els treballs seran compatibles amb el funcionament normalitzat del servei.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40