Adreça | Plaça de l'Església s/n, Sant Feliu del Racó
Titularitat | Públic
Com arribar-hi:
per la carretera B-124 en direcció Sant Llorenç, a un quilòmetre de Castellar ja hi ha un rètol que, a mà esquerra, indica cap a Sant Feliu del Racó. Entrada lliure.
L'antiga església de Sant Feliu del Racó ja està documentada el 986, però l'edifici amb tota seguretat és molt més antic. El 1971 en fer-se la restauració del campanar romànic, es va descobrir un atri preromànic tapat fins llavors per l'edifici de l'antiga rectoria. Però la troballa d'una llosa que seria l'ara de l'altar d'època preromànica ens porta a pensar en la possibilitat d´un edifici existent dels primers temps del cristianisme.
Tot i que formava part del terme de Castellar, l'església no era de possessió comtal, sinó del monestir de Sant Cugat. Als segles IX i X apareix amb el topònim de Sant Feliu de Valrà, i posteriorment passa a nomenar-se Sant Feliu de Castellar.
L'actual edifici de l'església de Sant Feliu de Castellar és de construcció moderna. En el segle XVIII es va enderrocar l'edifici romànic per ampliar-ne l'espai. D'aquest enderrocament se'n va salvar el campanaret i un atri. Per l'estil, les obertures i l'ornamentació del campanar es data d'inicis del segle XII, posterior a l'edifici romànic.
L'edifici és d'estil bizantí de disset metres de llargada i set d'amplada, d'una sola nau. L'interior de l'església està decorat amb diverses pintures fetes per diversos pintors contemporanis. En el campanar romànic, a la part exterior s'hi poden veure unes pintures que imiten els carreus ben treballats.
La festa de Sant Feliu Africà se celebra amb especial entusiasme, el dia 4 d'agost. Així com també es molt celebrada la festa de la copatrona, Santa Quitèria, advocada contra la ràbia, el dia 23 de maig.