Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Directori

Castellar Vell
Castellar Vell

Castellar Vell

Titularitat | Públic

Com arribar-hi:

  • En cotxe s'hi accedeix des de la carretera C-1415 en direcció a Terrassa, per un camí que gira a l'esquerra, a l'alçada de la masia de Can Sallent, i que condueix fins a la font de Sant Antoni, just al peu de Castellar Vell.
  • Des del nucli urbà, també s'hi pot accedir per Ca n'Oliver, agafant un camí que travessa el riu Ripoll.

A la riba dreta del riu Ripoll, entre els torrent de Miralles i de Sant Antoni, hi trobem l'antic edifici que acollia la parròquia de Sant Esteve de Castellar. Aquest edifici porta escrit en els seus murs la pròpia història de Castellar.

L'edifici és de planta en forma de creu. Té una nau, de planta rectangular complexa orientada en direcció O-E i dividida en dos trams (el de ponent cobert amb volta de canó i el de llevant, amb volta de punta d'ametlla). A la façana de migdia s'alça el campanar, de planat rectangular, i al costat de tramuntana, la sagristia.

L'anàlisi de les restes actuals permet identificar quatre moments constructius: Preromànic (nau de ponent i capçalera trapezoïdal d'un edifici preromànic), segle XI (volta de canósobre arcs torals), segles XII i XIII (nau de llevant amb creuer, capçalera i base del campanar) i segle XVI (cos del campanar).

Es conserva en la part exterior les restes de murs que corresponien a l'antiga rectoria parroquial. Des de 1985 any en què es va descobrir una sitja en eixamplar el camí d'accés a Castellar Vell, s'ha anat treballant pel coneixement i la conservació d'aquest punt històric. Es va procedir en el seu moment a l'estudi i la conservació des del punt de vista arquitectònic, evitant el progressiu deteriorament de l'edifici.

Des de 1996 l'Ajuntament de Castellar desenvolupa i financia el projecte de recuperació, que ha permès conèixer millor la història del lloc. Així sabem que des d'època altmedieval existia un nucli de població al lloc anomenat Puig Castellar, gràcies a les nombroses sitges trobades i als estudis que s'han fet de les restes trobades.

Així mateix, s'han trobat les sepultures d'una necròpolis de la mateixa època, que ens permetrà fer un estudi antropològic de les restes humanes. A l'interior de l'església també s'han localitzat un bon nombre d'enterraments que corresponen a diverses èpoques de la vida de la parròquia.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40