Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fragment de la caràtula del documental
Fragment de la caràtula del documental

Dijous 21 de febrer de 2013

Projecció

"Vinyes, barraques i barraquers"

Títol: Vinyes, barraques i barraquers

Any: 2012

Durada: 43 min

Càmera, edició i producció: Josep Vidal

Ajudants de producció: Salvador Juliana, Joan Roura i Fernando Peñalver

Guió: Joan Roura, Josep Vidal i Joan Sellent

Locució: Joan Sellent

Format: HD 16:9

Productora: Yara vídeo

Sinopsi: Vinyes, barraques i barraquers és una pel·lícula de Josep Vidal que homenatja als entusiastes reconstructors de barraques de vinya, un grup de jubilats integrants tots ells del Centre Excursionista de Castellar.

Aquesta colla d’amics es dediquen a reconstruir barraques de vinya i d’horts, la majoria procedents de finals del segle XIX i inicis del segle XX, i que avui dia es troben pràcticament derruïdes i amagades enmig de boscos de l’entorn de Castellar, boscos que abans havien estat vinyes i conreus.

La pel·lícula recrea els inicis de l’agricultura al nostre país i les diferents construccions de pedra seca que es conserven a l’entorn de la mar Mediterrània i a la vegada il·lustra sobre el cultiu de les vinyes en èpoques passades i les vicissituds que van patir els pagesos, com l’arribada de la fil·loxera a Europa, amb tot el que aquella plaga va comportar.

També presenta els diferents tipus de barraques i les construccions de pedra seca que es poden trobar al nostre entorn, tant les antigues com algunes de modernes, i molt diferents, que encara avui dia subsisteixen a la vorera del riu.

El documental acaba presentant com és la reconstrucció detallada d’una barraca per part d’aquests homes que anomenem “barraquers”, on es pot veure l’esforç i la constància d’aquests jubilats, que dediquen els matins de cada dimarts a preservar una part de la història dels nostres avantpassats, de manera generosa i desinteressada.

Josep Vidal és un cineasta local que ja ha realitzat diversos documentals sobre temes locals agrupats sota el títol Històries de Castellar. Els seus darrers treballs s'han dedicat al centenari de la Unió Esportiva Castellar i a la història de l 'empresa Tolrà.

Horari | 18:30

Preu | entrada gratuïta

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió Organitzadora BRAM!

Programa | BRAM! Mostra de Cinema. Edició 2013

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40