Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fragment de la portada del número 59 de la revista Plaça Vella.
Fragment de la portada del número 59 de la revista Plaça Vella.

Dijous 14 de març de 2019

Conferència/Xerrada

Presentació del número 59 de la revista Plaça Vella

A l'acte hi intervindran els directors i alguns dels autors dels articles.

En aquests dies convulsos que estem vivint al nostre país i al nostre entorn -amb una Europa immersa en una crisi migratòria, el ressorgiment de moviments xenòfobs i autoritaris, atacs terroristes en les principals ciutats i una crisi econòmica i de valors que molta gent pensava que no tornaria a veure- una de les tasques de la recerca local és la de generar un discurs, el més objectiu possible, per tal de poder comprendre aquests fets i mirar de donar eines que ens ajudin en la gestió d'aquestes problemàtiques socials i econòmiques. Un relat que ens doni instruments per afavorir la cohesió social a partir del reconeixement de la diversitat, la inclusió i el sentiment d'identitat i de pertinença a una comunitat. D'aquesta manera podrem reconèixer aquells discursos que aboquen contínuament una sèrie de mitges veritats, quan no de plenes mentides –el que ara s'anomena la postveritat– destinades a imposar un pensament únic. Sense lloc per la reflexió i el diàleg contrastat.

És precisament ara, en aquests moments, que la història, la cultura i el patrimoni han d'esdevenir més que mai aquestes eines de cohesió social, ja que són el llegat de l'esforç d'homes i dones, grans i petits, que visqueren en aquest espai que compartim i que, a través de les seves relacions socioeconòmiques, el transformaren i el lluitaren per les generacions futures. El seu coneixement i comprensió ens ha d'ajudar a entendre la situació actual i a donar-nos eines per a les transformacions futures, de les quals nosaltres en som partícips i agents motors. Res millor que conèixer el passat per no tornar a caure en els mateixos errors al present. O com deia Spinoza: "Si no vols repetir el passat, estudia'l."

En aquest número 59 de la revista Plaça Vella hi trobareu diferents aproximacions a aquesta memòria històrica local en què el feminisme, l'abús del poder judicial, la dissidència, l'exili i, sobretot, la lluita per les llibertats s'entrellacen a partir de les vides de cinc personatges principals i dos de secundaris. Aquests són: Aurora Bertrana, Jerònima Muntada, Eulàlia Oliveres, Violant Carnera, Joan Oliver, Joan Arús i Prudenci Bertrana. Si llegiu amb cura els diferents articles us adonareu de la relació que es va tramant entre tots ells amb la nostra actualitat: la violència contra les dones, la censura, el mal ús de la justícia, el republicanisme, l'anticatalanisme... I d'aquesta manera haurem fet part de la feina que la revista té encomanada: recuperar el passat per entendre el present.

D'altra banda, també hi trobareu literatura i, sobretot, poesia. Una poesia que ens parla del nostre municipi i de l'estreta relació que hi va tenir el poeta Pere Quart. Relació que l'Anton Carbonell ha estat treballant intensament els darrers anys per fer-la emergir.

Una poesia que encara avui és viva al nostre poble, com ho demostren els tres poemes inèdits que en Miquel Desclot, en Joan Sellent i l'Òscar Rocabert van defensar en l'acte de record dels Jocs Florals clandestins de 1967.

L'Eulàlia Sagrera i l'Antoni Seguí ens endinsen en la història d'aquests Jocs Florals i en la dels Jocs Florals clandestins celebrats a Can Juliana, sota la presidència del poeta Joan Arús i la participació d’Aurora Bertrana.

I sentirem la seva veu, la d’Aurora Bertrana, que homenatjà el seu pare en aquests Jocs Florals clandestins celebrats a Castellar i que a nosaltres ens va servir per contribuir, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni del 2017, a homenatjar-la a ella i al seu pare, en Prudenci Bertrana, en el 150è i 125è aniversari dels seus naixements.

I coneixerem la seva vida, el seu exili, els seus llibres, els seus viatges i la seva implicació en la causa republicana i en la lluita feminista gràcies als articles de Xavier Carmaniu i Sílvia Nicolás.

Horari | 19:30

Destinataris | Públic general

Organitza | Centre d'Estudis de Castellar - Arxiu d'Història

Lloc | Llibreria La Centraleta

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40