L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha dut a terme recentment un conjunt d’actuacions en diferents equipaments amb l’objectiu de reduir el consum elèctric i les emissions de CO2, en un nou pas en l’aposta municipal per la transició energètica.
Així, d’una banda, s’han posat en marxa un total de 74 plaques solars fotovoltaiques d’alt rendiment en sis equipaments. En concret, els mòduls s’han instal·lat al pavelló Dani Pedrosa (19 mòduls), a les pistes d’atletisme (17 mòduls), a El Mirador (15 mòduls), a l’IE Sant Esteve (10 mòduls), a l’escola Joan Blanquer (8 mòduls) i a l’edifici que acull les dependències municipals de Via Pública al carrer del Solsonès (5 mòduls).
Les noves plaques solars fotovoltaiques ocupen una superfície total de 144,42 m2 i produiran anualment més de 51.000 kWh d’electricitat, el que equival a un estalvi de 15,3 tones de CO2 anuals.
Cal destacar que les obres han inclòs la retirada de les plaques solars tèrmiques que hi havia fins ara i la instal·lació d’equips d’aerotèrmia per a la producció d’aigua calenta sanitària (ACS).
Aquestes noves plaques s’afegeixen a les que ja hi havia instal·lades a la coberta de l’Espai Tolrà, d’El Mirador, a la nau de Via Pública, al Parc de Bombers, al pavelló de Puigverd i a la Biblioteca, de manera que els equipaments municipals del municipi disposen d’un total de 596 plaques solars fotovoltaiques.
Segona instal·lació d’aerotèrmia al pavelló Dani Pedrosa
D’altra banda, el pavelló Dani Pedrosa ha estrenat un segon sistema d’aerotèrmia que se suma al que s’associa a les plaques solars fotovoltaiques que substitueixen les tèrmiques. En aquest sentit, la nova instal·lació substitueix la caldera de gas que hi havia fins ara. Es tracta d’un equip de 40 kW que emet aigua a un màxim de 70 ºC i que té un port de comunicacions que permet programar-ne les enceses i poder disposar de funcionament en hores de producció fotovoltaica.
L’actuació ha inclòs la instal·lació d’un equip descalcificador, la substitució de la porta per portes reixades amb l’objectiu de millorar la ventilació i la col·locació de proteccions elèctriques.
Les pistes d’atletisme estrenen una pèrgola amb plaques fotovoltaiques
Finalment, les pistes municipals d’atletisme també han incorporat les energies renovables i sostenibles amb l’estrena d’una pèrgola amb plaques fotovoltaiques, una instal·lació que fa ombra alhora que subministra energia elèctrica destinada a les activitats pròpies de l’equipament i suposa una millora de l’eficiència energètica. Ancorada a la coberta dels vestuaris, la nova pèrgola és metàl·lica, ocupa prop de 100 m2 i té una cinquantena de plaques de 2 m2 a la part superior.
En aquest cas, la producció anual d’electricitat es preveu en 31.315 kWh, mentre que l’estalvi de CO2 es valora en 11 tones anuals.