Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Equip de bombers juntament amb l'Ignasi i Pepe Leivaa

Els dispositius de prevenció d’incendis, en funcionament des d’aquest mes de juny

Dimecres 19 de juny

Coincidint amb el període d’alt risc d’incendis forestals que ha començat aquest mes de juny i que es perllongarà fins al 15 d’octubre, l’Ajuntament de Castellar, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya tenen en marxa els dispositius de vigilància per a la prevenció i la intervenció en incendis forestals.

D’una banda, els voluntaris de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) estaran actius durant tota la campanya d’estiu i molt especialment en cas d’activació del Pla Alfa en nivell 2 o superior, en què col·laboraran en el Pla d’Informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona. Les seves tasques són detectar qualsevol indici de foc.

D’altra banda, el PVI inclou la contractació d’informadors que fan ruta en vehicle tot terreny per diversos municipis inclòs Castellar, amb la funció d’informar la població del perill d’incendi i de la prohibició de fer foc a menys de 500 metres del bosc.

A més, el Parc de Bombers Voluntaris estarà obert un mínim de 55 dies en aquest període, i comptarà amb 23 efectius de bombers i 3 vehicles d’extinció d’incendis.

Pel que fa a Castellar Vell, l’àrea d’esbarjo compta amb un servei de vigilància  els caps de setmana i els dies festius des del 16 de març i fins al 13 d’octubre. Amb tot, les barbacoes queden tancades per al seu ús al mes d’agost i en cas d’activació del pla alfa en nivell 2 o superior.

D’aquesta manera, es dona compliment a la normativa de la Generalitat que posa com a condició que les àrees d’esbarjo, en període d’alt risc d’incendi, disposin d’un vigilant per al seu funcionament. La visibilitat d’aquest punt, a més, fa que s’integri en la xarxa de vigilància de cara a alertar de possibles incendis.

També cal destacar que el dron de la Policia Local estarà plenament operatiu per dur a terme tasques de vigilància a l’entorn natural i que s’afegirà a les càmeres de videovigilància ja disponibles a Castellar Vell, el Puig de la Creu, El Balcó de Sant Llorenç, El Mirador i el Parc de Bombers.

Nou vehicle per a l’ADF de Castellar

Aquesta tarda s’ha presentat un nou vehicle destinat a l’ADF per a la realització de les tasques de vigilància i prevenció d’incendis, així com en l’activació per a la realització de funcions de protecció civil. L’adquisició d’aquest vehicle, Toyota model Hilux, s’ha realitzat gràcies a una subvenció atorgada per l’Ajuntament i s’ha acabat d’equipar amb altres fons de finançament públiques gestionades des de la mateixa entitat.

Sensibilització al veïnat

El consistori castellarenc vol fer èmfasi en la importància de mantenir les parcel·les netes, amb el sotabosc desbrossat i la densitat dels arbres aclarida a 6 metres entre ells. Aquestes tasques s’han de realitzar preferentment fora del període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Per realitzar-les en l’època de més risc d’incendi forestal cal sol·licitar un permís especial a la Generalitat de Catalunya.

A més, l’Ajuntament recorda que les úniques barbacoes permeses en els habitatges urbans del municipi són les de gas o bé les d’obra equipades correctament amb mataguspires.

Entre les precaucions recomanades per l’Ajuntament es troba també la d’evitar l’emmagatzematge arran de casa de materials combustibles com butà, llenya, pintures, dissolvents o plàstics, i mantenir la coberta dels habitatges neta de pinassa.

Finalment, i amb la proximitat de la revetlla de Sant Joan, i donat que som un municipi considerat d’alt risc d’incendi forestal, s’informa que:

- A Sant Feliu del Racó i a les urbanitzacions no està permès l’ús d’artefactes pirotècnics que per les seves característiques tinguin un lloc de caiguda indeterminat (coets, fonts, bateries, voladors, etc.).

- Aquesta mesura també és d’aplicació a tots els espais del nucli urbà que es trobin a menys de 500 metres de la zona forestal.

Feu cas dels consells de protecció civil per viure una revetlla segura: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/mes_consells_dautoproteccio/revetlles/#consells-per-als-petards.  

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40