Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge de l'hidrant de l'Espai Tolrà.

L’Ajuntament redueix la pressió en el subministrament d’aigua a les nits i tanca les dutxes després dels entrenaments dels esports de base

Divendres 16 de febrer

Aquestes mesures formen part d’un pla de xoc per estalviar aigua i estar preparat en cas que la Generalitat limiti encara més el consum d’aigua per habitant i dia

Davant la situació d’emergència 1 per sequera hidrològica a bona part del territori català, incloent Castellar del Vallès, l’Ajuntament ha impulsat diverses actuacions per tal que el municipi redueixi el consum global d’aigua i pugui estar preparat en cas que es limitin encara més els màxims actuals permesos per l’Agència Catalana de l’Aigua.

Entre d’altres mesures, el consistori ha començat a reduir la pressió en el subministrament d’aigua en horari nocturn a totes aquelles zones del municipi que disposen de reguladors i ha acordat amb entitats i clubs la reducció del consum d’aigua en equipaments esportius, especialment amb la limitació de l’ús de dutxes.

Aquest és un resum de les actuacions previstes en un pla de xoc per estalviar aigua:

Limitació de la pressió de l’aigua en horari nocturn

L’Ajuntament va instar la setmana passada l’empresa concessionària Agbar a reduir la pressió de la xarxa de subministrament en horari nocturn. Aquesta mesura ja és efectiva en aquelles zones del municipi que disposen de reguladors de pressió, permetrà apaivagar l’efecte de fuites en prop d’un 3%. La Regidoria d’Espai Públic ha previst per a aquest any una inversió de 130.000 euros per a la instal·lació de reductors de pressió, de manera que la limitació de la pressió es pugui dur a terme al conjunt del terme municipal.

Les dutxes dels equipaments esportius no funcionaran després dels entrenaments dels equips d’esport base

Les regidories d’Espai Públic i Esports han iniciat una ronda de contactes amb les diferents entitats esportives del municipi per acordar que les dutxes de les instal·lacions esportives no es posin en servei de dilluns a divendres. Aquesta mesura serà efectiva després dels entrenaments de l’esport base però no afectarà en canvi els dies de partit, en què sí que es podrà fer ús de les dutxes.

Ús d’aigua freàtica al camp de futbol i a les pistes de tennis i pla d’estalvi d’aigua al Complex Esportiu de Puigverd (SIGE)

Continuant amb les mesures d’estalvi que incideixen en la pràctica d’activitat esportiva, l’Ajuntament ha acordat amb la UE Castellar i el Club Tennis Castellar la connexió a aforaments d’aigua freàtica que possibilitin el reg mínim per garantir el manteniment de les instal·lacions i, per tant, que no es facin malbé.

D’aquesta manera els dos equipaments deixaran d’utilitzar aigua potable per a la cura de les superfícies de terra batuda i gespa artificial, respectivament. Aquesta mesura suposarà un estalvi setmanal de 50.000 litres d’aigua.

Cal destacar, a més, que, en el cas del Club Tennis Castellar, s’ha acordat el tancament total dels vestidors de les seves instal·lacions.

D’altra banda, el consistori convingut amb SIGE la implantació d’un pla d’estalvi d’aigua que entre reduccions de pressió i altres mesures farà possible la reducció d’un 30% dels consums.

Ús d’aigua freàtica no potable i regenerada de la depuradora per a regs municipals: posada en marxa d’un nou hidrant a l’Espai Tolrà procedent d’un pou de Can Turuguet

La Regidoria d’Espai Públic ha posat en marxa recentment un nou hidrant a prop de l’Espai Tolrà que permetrà extreure aigua no potable del pou de Can Turuguet. Aquesta disposició se suma a l’ús d’altres pous d’aigua freàtica i d’aigua regenerada de l’estació depuradora. D’aquesta manera, l’Ajuntament compta amb la possibilitat d’utilitzar fins a 70 metres cúbics diaris d’aigua no potable per a reg i neteja viària.

L’aposta per aquest tipus de mesures, així com el tancament de regs i la millora de la xarxa, ha suposat en el darrer any una reducció de consums municipals de més d’un 50%.

En aquesta mateixa línia, la Regidoria d’Espai Públic també ha previst fer una inversió de 10.000 euros en la instal·lació de reductors de cabals de les aixetes a tots els equipaments municipals.

Redacció d’una ordenança amb quadre sancionador

L’Ajuntament ha anunciat la redacció d’una ordenança que regularà l’actual situació d’emergència per sequera i que entre d’altres aspectes permetrà disposar d’un quadre que permeti sancionar els abonats que incompleixin els límits de consum establerts per normativa en cada moment. La intenció és que el text estigui aprovat i pugui entrar en vigor aquesta primavera.

Campanya de conscienciació ciutadana

Aquesta mes de febrer el consistori té previst enviar una carta als titulars de comptes domèstics i industrials que més aigua consumeixen. Cal destacar que prop de 900 abonats (un 8% del total que hi ha a la vila) consumeixen aproximadament un 20% del total d’aigua que es gasta al municipi. L’Ajuntament demanarà a aquests grans consumidors que contactin amb l’administració per tal d’estudiar quines mesures d’estalvi poden implementar a les seves llars, tenint en compte que gasten una cinquena part del total del consum domèstic.

“Cal destacar que el consum domèstic representa aproximadament la meitat del total d’aigua que es gasta a Castellar”, assenyala el regidor de Gestió del Cicle de l’Aigua, Pepe Leiva. És per aquest motiu que “l’Ajuntament impulsarà en les properes setmanes una campanya de conscienciació ciutadana que posarà èmfasi en les llars”, segons ha anunciat el regidor.

Mapeig de les fuites

Una altra actuació que es posarà en marxa de manera imminent és l’elaboració d’una radiografia completa de les fuites que hi pugui haver a la xarxa i la persecució del frau. Tot i que Castellar es troba per sota de la mitjana catalana quant a fuites, la Regidoria d’Espai Públic també s’ha proposat dur a terme aquest mapeig.

Des d’aquest mes de febrer, la limitació del consum global d'aigua per abastament és d’un màxim de 200 litres per habitant i dia, incloent-hi activitats econòmiques i comercials. Castellar es troba en l’actualitat en un consum mitjà de 187 litres d’aigua per habitant al dia, segons l’últim registre del mes de desembre. Aquesta xifra es troba per sota de la limitació fixada per la Generalitat en l’actual fase d’emergència però per sobre dels 180 litres per habitant i dia en cas que s’entri en fase 2 i dels 160 litres per habitant i dia en cas que s’entri en fase 3.

Val a dir que en el cas de les empreses, el decret de sequera insta indústries i comerços a reduir en un 25% el seu consum d’aigua. En aquest sentit, l’Ajuntament també enviarà una missiva a les empreses que més aigua consumeixen instant-les a la reducció del consum.

Segons assenyala el regidor de Gestió del Cicle de l’Aigua, Pepe Leiva, "totes aquestes accions  s'impulsen per respondre a la situació d'emergència. Per responsabilitat, és crucial estalviar aigua i estar preparats per a futures restriccions que puguin ser imposades per les autoritats competents. Això requereix accions decidides per reduir el consum global d'aigua, abordant diversos àmbits com l'ús domèstic, el manteniment d'instal·lacions esportives i la conscienciació ciutadana. És essencial per garantir la sostenibilitat del subministrament d'aigua i protegir els recursos hídrics".

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40