Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

La sessió del Consell Municipal Sociosanitari va ser virtual.
La sessió del Consell Municipal Sociosanitari va ser virtual.

Castellar impulsarà un programa per contrarestar els efectes de la pandèmia en la salut emocional de la ciutadania

Divendres 16 d'abril de 2021

La mesura, que es va presentar en el marc del Consell Municipal Sociosanitari, se centrarà en l’atenció al jovent i als col·lectius de risc

Castellar del Vallès prioritzarà la salut emocional en el Programa Municipal de Salut amb l’objectiu de pal·liar els efectes que la pandèmia està causant en l’estat anímic de la ciutadania. La proposta d’actuació es va presentar el passat dimarts, 13 d’abril, en la sessió anual del Consell Municipal Sociosanitari, que aplega professionals i entitats de la vila que treballen en els àmbits social i de la salut.

Entre les actuacions destacades que es duran a terme, cal remarcar les que s’adreçaran al col·lectiu d’adolescents i joves. En aquest sentit, la proposta preveu la realització de tallers de promoció de la salut emocional a alumnes de secundària, així com a les seves famílies, que impartiran professionals especialitzats i Creu Roja.

També prendran un protagonisme especial les accions de prevenció de trastorns de la conducta alimentària, atès que se n’ha detectat un increment de casos entre la població adolescent. Així, l’Associació Catalana de Prevenció de l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) també durà a terme tallers als centres de secundària de la vila.

Alhora es mantindrà l’espai de consulta, informació i formació d’alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius dins el programa de Salut i Escola PESEC i l’espai d’atenció individual i/o familiar Psicojove. A més, s’analitzaran els hàbits de salut a partir d’un estudi dels alumnes de 4t d’ESO i es desenvoluparan noves propostes d’actuació a partir dels resultats obtinguts.

Suport psicològic a col·lectius de risc

D’altra banda, el Programa de Salut Emocional preveu l’execució d’una acció de seguiment telefònic a diferents col·lectius de risc i que durà a terme Creu Roja. A més, se seguirà promovent el Programa de Prescripció Social, una iniciativa que compta amb un catàleg de 25 activitats socials, culturals o educatives que els professionals sociosanitaris poden receptar a la ciutadania.

En la sessió del Consell de dimarts també es va posar en relleu que el Servei d’Atenció Psicològica va atendre el 2020 un total de 237 persones (15 més que l’any anterior) i va realitzar 483 entrevistes (88 més respecte el 2019). Aquestes dades confirmen l’augment de l’atenció que realitza el servei, que aquest any passat, i a causa de la pandèmia, va combinar l’atenció presencial (62% del total de les visites) i l’atenció via telefònica o per videotrucada (38% del total).

El principals temes de consulta d’aquest servei estan relacionats amb problemes adaptatius (54%) i amb problemàtica clínica (30%) i, en menor mesura, amb problemàtica existencial, orientació i amb problemes de parella. Les derivacions al servei procedeixen majoritàriament de l’Àrea Bàsica de Salut i de Serveis Socials.

Memòries del 2020

La sessió del Consell Municipal Sociosanitari també va donar compte de les memòries del conjunt de serveis d’àmbit social i de salut, enguany molt marcades pel context de la pandèmia.

D’acord amb les dades facilitades per la Regidoria d’Atenció Social i Salut Pública, un total de 426 famílies castellarenques van rebre l’any passat ajuts per necessitats socioeconòmiques. La despesa en ajuts socials el 2020 va arribar a 205.000 euros. La gran majoria de les prestacions concedides es van destinar de forma prioritària a la infància (36% de l’import total) i a temes relacionats amb l’habitatge i la pobresa energètica (34%). El 30% restant es va destinar a l’acció solidària amb entitats socials (Obra Social Benèfica i Càritas) i a ajuts d’alimentació, serveis mèdics o a la realització d’estudis a l’Escola Municipal d’Adults, entre d’altres.

A aquest import cal sumar-hi els 720.000 euros d’ajuts de diverses administracions adreçats a 232 unitats familiars destinats a garantir la permanència en l’habitatge habitual, aconseguir un preu de lloguer just o afrontar la crisi socioeconòmica generada per la COVID-19.

A la sessió de dimarts es va destacar que aquest darrer any, i en el context de pandèmia, la gran majoria d’ajuts es van orientar a la cobertura de necessitats bàsiques. En aquest sentit, es va posar en valor la tasca que han dut a terme Càritas, que ha vist incrementat el nombre de famílies usuàries fins a 210, i Creu Roja, amb l’atenció a 20 famílies mensuals. A més, l’any 2020 es van concedir 48 ajuts alimentaris extraordinaris i 137 ajuts d’emergència i es van distribuir 216 targetes menjador durant el temps en què els centres educatius van restar tancats.

Pel que fa al nombre d’atencions, els Serveis Socials van atendre l’any 2020 un total de 1.520 unitats familiars. Cal destacar el seguiment proper que en temps de pandèmia es va dur a terme a  les 166 persones usuàries del Servei d’Atenció Domiciliària i a les 534 persones usuàries del servei de teleassistència.

En el Consell de dimarts també es van tractar les actuacions que durant el 2020 van dur a terme les regidories de Cicles de Vida, Diversitat Funcional, Feminisme, LGTBIQ+ i Nova Ciutadania. En el balanç del 2020, l’Equip d’Atenció Primària (EAP) també va destacar el context de crisi sanitària, fet que va comportar la reorganització de la tasca del Centre d’Atenció Primària (amb increment de visites virtuals i domiciliàries, formació en COVID-19 del personal, increment de plantilla i especial atenció a les residències de gent gran).

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40