Tant Castellar com Colina estan implementant aquest projecte, un model islandès de prevenció del consum de drogues i alcohol en joves
Una delegació del municipi xilè Colina va visitar ahir Castellar del Vallès per realitzar un intercanvi d’experiències sobre la implantació del Projecte Planet Youth, un programa comunitari basat en l’evidència científica i creat a Islàndia fa 20 anys que té per objectiu la prevenció de drogues i la promoció de la salut entre els joves.
El 1r tinent d’alcalde de Castellar, Joan Creus, i el regidor de Cicles de Vida, Dani Pérez, van ser els encarregats de reunir-se amb els representants de Colina, el coordinador d’implementació del Planet Youth en aquest municipi, Daniel Vásquez, i la coordinadora a Colina del Servicio Nacional para la Prevención y Rehabilitación del Consumo de Drogas y Alcohol, SENDA, Magaly Jacob. També hi va ser present el tècnic de Salut de l’Ajuntament, Joan Elvira.
Tant Castellar com Colina han començat a aplicar aquest programa que ja han adoptat municipis de 17 països (a Catalunya, a més de Castellar del Vallès, també Tarragona i Lleida) i que ha aconseguit disminuir els consums d’alcohol, cànnabis i tabac entre la població juvenil a través del compromís polític i l’aposta continuada de crear entorns saludables i de qualitat per a tota la ciutadania.
Seguint la metodologia del Planet Youth, al mes de maig a Castellar (que s’ha inscrit al projecte a partir de la signatura d’un conveni en què també hi participa la Universitat de Vic) més de 400 alumnes de 4t d’ESO van respondre un qüestionari, que és el mateix per a tots els països, amb una vuitantena de preguntes relacionades amb els hàbits de salut, especialment sobre drogues, però també sobre autoestima, conductes sexuals, relacions amb la família, o utilització de l’oci, entre d’altres.
Les respostes donades pels nois i noies seran valorades per l’organisme islandès impulsor del projecte que s’encarrega de la investigació científica, l’Icelandic Centre for Social Research and Analisy (ICSRA). A partir d’aquests resultats, es marcaran diferents línies de treball al voltant de la promoció de la salut.
D’altra banda, durant la seva visita a la vila, Vásquez i Jacobs es van interessar també pel Catàleg de Prescripció Social, el projecte de salut comunitari que es porta a terme a Castellar des de l’any 2016 amb l’objectiu de promoure els hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida de la ciutadania a partir no només de medicaments sinó també d’activitats de caire divers incloses en el catàleg. Cal recordar que el catàleg de prescripció social de Castellar del Vallès va guanyar l’octubre de 2017 un premi en l’àmbit de Salut Comunitària que es va lliurar en el marc del XXVI Congrés d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).