Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge d'un moment de l'acte celebrat al cementiri municipal. Al centre la imatge, Enrica Volpi, cosina d'Elio Ziglioli.
Imatge d'un moment de l'acte celebrat al cementiri municipal. Al centre la imatge, Enrica Volpi, cosina d'Elio Ziglioli.

El maqui Elio Ziglioli tornarà a Itàlia 70 anys després que fos assassinat i enterrat a Castellar del Vallès

Divendres 3 de maig de 2019

El cementiri municipal va acollir ahir la cerimònia de lliurament de les despulles de Ziglioli als seus familiars

El cementiri municipal de Castellar del Vallès va acollir ahir al matí la cerimònia de lliurament de les restes del maqui itàlia Elio Ziglioli a la seva família. L’acte, que va estar presidit per l’alcalde, Ignasi Giménez, la consellera de Justícia, Ester Capella, la cònsol general d’Itàlia, Gaia Lucilla Danese, i la directora general de Memòria Demòcràtica, Gemma Domènech, s’ha pogut dur a terme 70 anys després que Ziglioli fos detingut, torturat i assassinat per la Guàrdia Civil quan tenia 22 anys, l’any 1949, i enterrat posteriorment sense identificar a la fossa comuna del cementiri castellarenc.

Elio Ziglioli va marxar del seu poble l’any 1948, i des de llavors la seva família no va deixar mai de buscar-lo. No en va tenir cap notícia fins 60 anys més tard quan, gràcies a la tasca de l’historiador Argimiro Ferrero, es van assabentar de la possibilitat que les seves restes estiguessin enterrades a la fossa situada extramurs del cementiri municipal de Castellar del Vallès en què s’inhumaven els difunts a qui no es concedia el dret a descansar a l’interior del recinte religiós.

Argimiro s’havia topat amb el nom de Ziglioli per casualitat mentre feia un treball d’investigació sobre Quicó Sabaté. Havia trobat una petita referència del jove italià en una publicació del periodista i historiador Antonio Téllez. També havia descobert que Jordi Guillemot, bloguer i estudiós sobre Sant Llorenç del Munt, havia aconseguit reconstruir els últims dies de Ziglioli a través de testimonis orals com el de l’antiga masovera del Castell de Castellar, Lola Argemí.

La família, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Castellar han treballat des de llavors per poder exhumar-ne el cos i dur a terme els estudis antropològics i genètics necessaris per determinar-ne la identitat. Així, d’acord amb el Pla de fosses, entre el 20 de juny i l’11 de juliol de 2018 la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia va dur a terme l’excavació de la fossa, de la qual es van recuperar les restes de dos individus. Un d’ells va ser identificat com el d’Elio Ziglioli.

Ara, les restes de Ziglioli viatjaran a Itàlia acompanyades de la seva família, que té previst fer a Lovere una cerimònia de comiat el dilluns dia 13 de maig.

Inhumació d’un cos no identificat

Coincidint amb l’entrega de les despulles de Ziglioli, durant l’acte que va tenir lloc ahir es va dur a terme també la inhumació del segon cos que va ser trobat a la fossa del cementiri de Castellar. Es tracta d’un individu d’uns 40 anys que, com Elio Ziglioli, també hauria mort a trets, i que els experts sospiten que podria ser un altre maqui assassinat abatut el 4 de juliol de 1949.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40