L’equipament posarà en marxa aquest mes d’octubre un punt de recollida i reciclatge de terminals mòbils
“Cal renovar tan sovint el telèfon mòbil? Saps que l’extracció de minerals com el coltan està destruint ecosistemes? Saps que també està generant conflictes armats al Congo?”. Partint d’aquestes preguntes, El Mirador Centre de Coneixement ha organitzat diverses activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre les conseqüències de renovar de manera freqüent el telèfon mòbil.
Així, la Sala d’Actes d’El Mirador serà l’escenari dijous 25 d’octubre, a les 18.30 hores, d’un acte que inclourà, d’una banda, la conferència “Minerals estratègics i la tragèdia de les seves conseqüències”, a càrrec de Just Casas Soriano, Doctor en Història Contemporània i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
D’altra banda, en el marc del mateix acte es projectarà el reportatge Projecte Mòbil (el viatge), que vol donar a conèixer als consumidors alguns dels problemes mediambientals, socials i laborals que es generen en la fabricació dels telèfons mòbils. Al llarg de la projecció, que fa una crida al consum responsable i sostenible, els assistents podran seguir el viatge que comença a les mines de coltan del Congo i que continua per les fàbriques de la Xina, fins a acabar als abocadors de Ghana. L’activitat comptarà amb l’assistència del director del documental, Francesc-Josep Deó, que en farà la presentació.
L’endemà, divendres 26 d’octubre, s’ha programat, a les 18 hores, un taller infantil, dinamitzat i obert, amb l’objectiu de construir un punt de recollida de telèfons mòbils. Per fer-lo, els assistents utilitzaran una capsa de cartró on enganxaran imatges de terminals mòbils que es relacionaran amb paraules i frases sobre el problema d’explotació humana i mediambiental que suposa al Congo l’extracció de coltan i altres minerals que s’utilitzen en aparells electrònics, com ara alumini, coure, ferro, or o plata. Del collage que en resulti es farà una fotografia que s’utilitzarà com a cartell per a la crida al reciclatge de mòbils. A més, també es fabricaran antifaços de “guardians del reciclatge tecnològic”.
Tot i que el taller és gratuït, per poder assistir-hi cal formalitzar inscripció prèviament, a través del formulari que es pot trobar al web municipal: www.castellarvalles.cat/tallercontenidorsmobils.
El contenidor quedarà instal·lat a la recepció del Servei d’Atenció Ciutadana, a El Mirador, i la ciutadania podrà deixar-hi els seus mòbils que ja no utilitzin. L’empresa adjudicatària del servei públic de recollida i transport dels residus municipals, de la gestió de la deixalleria municipal i de la neteja viària al municipi serà l’encarregada d’endur-se’ls un cop per setmana per a la seva gestió posterior.