L’Ajuntament destinarà 200.000 euros a la reurbanització d’aquest espai, que s’allargarà durant quatre mesos
La plaça de la Llibertat quedarà completament integrada amb el seu entorn quan hagin finalitzat els treballs de renovació de l’espai, que començaran aquest mes de juliol.
Aquest és el principal objectiu d’una reforma que tindrà una durada aproximada de quatre mesos i que suposarà l’eliminació de les barreres arquitectòniques que en l’actualitat fan que l’espai es trobi aïllat dels carrers adjacents tot i els accessos de què disposa des de l’avinguda de Sant Esteve i el carrer de Sant Pere d’Ullastre. Així, els treballs faran possible el rebaix de la cota actual de la plaça, de manera que el perímetre d’aquestes dues vies s’incorporarà a la plaça i seguirà un pendent progressiu que farà que l’espai sigui més accessible i que s’hi pugui circular de moltes maneres de manera natural.
Les obres també transformaran la fisonomia de la part interior de la plaça, que canviarà d’aspecte amb la creació d’espais de formes circulars amb funcions diferents i amb paviments de materials diversos. En aquest sentit, s’habilitarà una zona de jocs infantils (que també es renovaran) amb paviment de cautxú, una zona amb sorral per als infants i un espai d’ombra i bancs per seure amb paviment de sauló.
Pel que fa a la part central de la plaça, s’hi generarà un espai circular amb acabat amb gram (esplanada verda), encarat amb una plataforma elevada de formigó, de cinquanta centímetres d’alçada, que farà la funció d’escenari. Així mateix, es crearan dos parterres enjardinats, i un talús vegetal a les façanes on hi ha els habitatges, per resoldre els desnivells.
Els treballs inclouran, a més, la renovació de l’arbrat de tota la plaça, amb l’excepció d’alguna espècie existent, que es conservarà, així com el reemplaçament del mobiliari urbà i de l’enllumenat.
Finalment, cal assenyalar que es reservarà un espai per a la col·locació del monòlit instal·lat originàriament pel veïnat i que simbolitza la lluita popular per aconseguir que aquest espai esdevingués zona verda.
40 anys d’història
La plaça de la Llibertat es va inaugurar fa 36 anys, el juliol de 1982, però la seva història es remunta encara uns quants anys enrere. Les desavinences sobre què s’havia de construir en el terreny que ocupa van començar a mitjans de 1978, quan l’Institut Provincial d’Urbanisme (IPUR), tot i que en el seu Pla General recollia que s’hi havia d’habilitar una zona verda, va pactar amb l’ajuntament predemocràtic i amb els propietaris dels terrenys afectats la requalificació dels mateixos per tal que esdevinguessin zona edificable. D’aquesta manera, es possibilitava que es poguessin construir blocs de pisos als carrers de Montcada (on ja se n’havia edificat un) i de Sant Pere d’Ullastre.
Així, es va començar a construir el segon bloc de pisos al carrer de Montcada, però una mobilització popular va aconseguir deturar les obres, després que diversos castellarencs es posessin al davant de les màquines i impedissin la continuïtat dels treballs.
La mobilització popular va continuar amb les aportacions del veïnat, que va instal·lar bancs i va plantar flors als terrenys. Aquestes accions veïnals van donar a la plaça, de manera espontània, el nom que avui encara conserva: plaça de la Llibertat, com a símbol d’un espai verd aconseguit gràcies a la pressió de moltes persones.
La decisió política definitiva sobre el futur de la plaça va quedar congelada fins a l’arribada del nou ajuntament democràtic. Després de l’aprovació definitiva del Pla Comarcal el juliol de 1978 i amb els pactes a què el nou govern municipal va arribar amb els propietaris durant el primer trimestre de 1980, es va acordar que s’edificaria un únic segon bloc de pisos al carrer de Montcada i que, com a contrapartida, el propietari cediria a l’Ajuntament el terreny de la nova plaça, de 3.177,50 m2, mentre que l’empresa constructora construiria i cediria gratuïtament un local de 234,10 m2 ubicat a la planta baixa del nou edifici.
El nom, plaça de la Llibertat, es va aprovar el 27 de gener de 1981, tal com havia sol·licitat l’associació de veïns de Sant Esteve de Castellar, mentre que al Ple del 5 de febrer de 1982 es va aprovar facultar l’alcalde per a la signatura d’escriptures públiques de propietat a favor de l’Ajuntament dels terrenys i el local esmentats. Aquest darrer espai acolliria el Centre d’Assistència Primària del municipi fins al setembre de 1999. Després d’acollir les dependències de l’Arxiu Municipal, aquest local és actualment la seu de Creu Roja.
El procés es va complementar el juliol del mateix any, quan es va decidir l’arranjament de la plaça, que contemplava la instal·lació d’enllumenat, acabats i enjardinaments, metal·listeria, jocs infantils, etc.
Les noves instal·lacions sanitàries i la plaça de la Llibertat es van inaugurar oficialment el 3 de juliol de 1982, de la mà dels aleshores president de la Generalitat i alcalde de la vila, Jordi Pujol i Miquel Pont, respectivament.