Castellar del Vallès ha creat aquest 2017 una comissió tècnica formada per una quinzena de professionals amb representació multisectorial i territorial que té la funció de coordinar i gestionar transversalment les situacions de violència envers les dones. Aquest òrgan ha dut a terme fins al moment cinc reunions i actua d’acord amb el Protocol per a l’abordatge integral de la violència envers les dones que el consistori va aprovar l’any passat.
En formen part representants de l’àmbit social i sanitari i dels cossos de seguretat locals i de referència: l’Equip Bàsic d’Atenció Social Primària, l’Àrea Bàsica de Salut, l’Hospital Taulí, la Policia Local, Els Mossos d’Esquadra i els jutjats de Sabadell. La comissió també incorpora els professionals dels serveis municipals Psicodona, Psicoinfància i d’assessoria jurídica i es coordina des de la Unitat d’Igualtat de la Regidoria de Programes Socials.
Segons la regidora de Programes Socials, Pepa Martínez, “els quinze professionals que integren la comissió responen a criteris d’alta motivació en la lluita activa contra la violència masclista i representen a les institucions implicades en aquesta problemàtica”.
La regidora apunta que es tracta “d’un espai de treball important que s’ha consolidat”. I afegeix: “és el referent en l’intercanvi d’informació, seguiment i un veritable garant per abordar en xarxa les diferents situacions amb els recursos existents tant en l’àmbit municipal com en el comarcal”.
Un cop es van trobar els representants de cada àmbit, una de les primeres actuacions que va dur a terme la comissió va ser la realització d’una formació per unificar criteris d’intervenció i de valoració de risc. Des de llavors es reuneix de forma bimestral per oferir una atenció integral als diferents casos de violència masclista.