Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El cap d’unitat de Salut, Joan Elvira, presentant el balanç del primer any d’implantació de la prescripció social en el marc d’una jornada organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya.
El cap d’unitat de Salut, Joan Elvira, presentant el balanç del primer any d’implantació de la prescripció social en el marc d’una jornada organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya.

L’Ajuntament i el CAP han prescrit 472 receptes socials en el primer any d’aplicació d’aquest projecte de salut al municipi

Dijous 6 de juliol de 2017

L’Ajuntament de Castellar del Vallès i el Centre d’Atenció Primària (CAP) de la vila han estès un total de 472 receptes incloses en el catàleg de prescripció social en el primer any d’aplicació d’aquest projecte al municipi. Aquest és un projecte de salut que compta amb un total de 33 d’activitats lúdiques i culturals que es va posar en marxa el mes de juny de l’any 2016.

Des de llavors, i fins al mes de maig d’aquest 2017, metges i infermeres del CAP, treballadores socials, educadors socials i el psicòleg municipal han prescrit receptes que han beneficiat un total de 380 persones, amb un grau d’acompliment que ha superat el 75%.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és la promoció dels hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida de la ciutadania a partir no només de medicaments sinó també d’activitats de caire divers incloses en el catàleg.

En aquest sentit, la majoria de les prescripcions, 191 en total (40%) tenien a veure amb l’àmbit motriu (caminades, activitat física, etc.). També han estat força prescrites les receptes en l’àmbit social (134 prescripcions; el 28%), en què es recomana participar de cafès-tertúlia, col·laborar amb entitats com Tothicap o participar d’un club de la crisi o d’espais d’expressió artística.

A continuació se situen les activitats de l’àmbit del voluntariat (99 prescripcions; el 21%), amb propostes com la col·laboració amb Creu Roja, Càritas o el Punt d’Informació a Persones amb Discapacitat.

A més, els professionals també han prescrit 30 receptes (6%) relacionades amb l’àmbit cultural (manualitats, pintura, teatre, ball de saló, cant, etc.) i 18 (4,5%) que tenien a veure amb l’àmbit de gent gran (tallers de memòria, activitat física, informàtica...).

La majoria de les prescripcions no tenen cost econòmic per als usuaris (70%), mentre que la resta (30%) són propostes parcialment subvencionades o de cost econòmic molt moderat. Val a dir també que una vintena d’entitats de la vila participa del projecte.

A Castellar, l’Ajuntament i l’ICS vetllen perquè els pacients o usuaris compleixin les prescripcions, a través d’un professional de referència que els acompanya si és necessari i els fa un seguiment. El que es pretén és reduir l’aïllament social, la prescripció inadequada d’antidepressius i la hiperfreqüentació a l’atenció primària i a altres serveis de la comunitat, així com millorar la salut mental positiva i la qualitat de vida.

La prescripció social forma part del procés d’implantació del Projecte COMSalut (Comunitat i Salut) de la Generalitat de Catalunya, que preveu l’atenció integral a la ciutadania en tots els àmbits de la seva comunitat. Castellar del Vallès és un dels municipis que formen part d’aquest projecte pilot per desenvolupar accions de salut comunitària. 

El cap d’unitat de Salut de l’Ajuntament, Joan Elvira, va presentar el balanç del primer any d’implantació de al prescripció social al municipi en el marc d’una jornada sobre salut comunitària al territori organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40