L’Ajuntament de Castellar del Vallès comptarà enguany amb un Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM). Es tracta d’un pla que englobarà per primera vegada tots els riscos que poden afectar el municipi: incendis forestals, inundacions, nevades, ventades, concentracions de persones, riscos especials i químics, transport de mercaderies perilloses, risc sísmic, risc radiològic i pandèmies.
El contingut d’aquest document es va presentar en la darrera sessió de la Comissió Local de Protecció Civil, que va tenir lloc a finals del mes de març. Aquest òrgan col·legiat, constituït l’any 2014, té com a finalitat l’aplicació i el desenvolupament de la normativa de protecció civil dins l’àmbit local.
Durant la sessió es van presentar el contingut del DUPROCIM, que permetrà deixar sense efecte el Pla bàsic d’emergència municipal, així com els plans específics municipal. L’esborrany ha estat redactat per una enginyeria especialitzada amb el suport de la Diputació de Barcelona. Un cop el document hagi estat revisat pels tècnics municipals, es procedirà a la seva presentació al Departament d’Interior per a la seva avaluació definitiva.
La reunió va servir per mostrar els plànols del DUPROCIM, que cartografien la configuració del municipi, els elements vulnerables, els serveis bàsics i els riscos, entre altres elements. Així, es va acordar fer-ne arribar una còpia a Bombers Voluntaris i ADF per tal que puguin supervisar possibles errors.
Altres temes tractats
Entre altres temes, la comissió també va tractar la revisió de la xarxa d’hidrants a les urbanitzacions. A més, també es va destacar que durant l’any 2016 no es va patir cap emergència destacable. En aquest punt, Bombers Voluntaris va presentar un resum de les actuacions dutes a termes pel cos. L’informe presentat per l’associació destaca que el 62% de les sortides es van fer dins el terme municipal de Castellar. En total es van registrar 44 focs urbans, 41 conats de focs forestals, 55 serveis de trànsit, 41 salvaments i 36 assistències tècniques, entre d’altres.
Durant la sessió també es van posar damunt la taula els Plans d’Autoprotecció de l’Espai Tolrà i els ja passats de la Cavalcada de Reis i de la Festa de Cap d’Any. També es va explicar que s’han redactat els protocols d’emergència de Festa Major, Carnestoltes i Sant Antoni Abat.
D’altra banda, es va informar que s’ha dut a terme la campanya de prevenció i extinció d’incendis forestals a les urbanitzacions amb el repartiment de dossiers informatius, una carta de presentació i el plànol d’evacuació a cada un dels habitatges de les urbanitzacions. Dins d’aquesta campanya també es preveu fer al mes de maig una jornada informativa amb Bombers, ADF, Mossos d’esquadra, SEM i Policia Local, oberta a tot el veïnat abans de la campanya d’estiu. L’objectiu és informar de com prevenir incendis forestals i com actuar en cas d’emergència.
Finalment, i entre altres aspectes, també es va acordar habilitar el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) en cas d’emergència a les noves dependències de la Policia Local.
La Comissió Municipal de Protecció Civil es un fòrum que es reuneix com a mínim un cop a l’any i on són representats tots els estaments que tenen un lligam remarcable amb aquest àmbit d’intervenció. És presidit per l’alcalde i també en formen part els regidors de Sostenibilitat i Medi Natural i Manteniment, els tècnics municipals responsables de Protecció Civil, Medi Ambient, Via Pública, Policia Local, Serveis Socials i Comunicació, a més d’una representació dels Bombers Voluntaris i del Centre d’Atenció Primària.