Castellar del Vallès va repartit durant el 2016 un total de 2.980 àpats a 219 famílies amb necessitats socials o econòmiques especials, el que ha suposat a més que s’hagi evitat generar 1.380 quilos de residus.
Aquests són els resultats de l’any passat del projecte “Recooperem”, una iniciativa d’aprofitament alimentari a les escoles impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i amb la implicació dels ajuntaments de la comarca, les escoles i les empreses que ofereixen el servei de menjador escolar. El projecte respon al doble objectiu de garantir àpats a famílies en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i d’evitar la generació de residus i el malbaratament alimentari.
Al conjunt de la comarca, són 4.331 els àpats que es van repartir l’any passat, i gairebé dues tones els residus que es van evitar a través d’aquest projecte que va comptar amb la participació d’onze centres educatius de set municipis (Castellar del Vallès —amb les escoles El Sol i La Lluna, Mestre Pla, Sant Esteve i Joan Blanquer—, Viladecavalls, Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell). A tots ells s’han afegit avui mateix cinc escoles de Rubí. De cara a l’any que ve, també es preveu la incorporació al projecte de l’escola Emili Carles-Tolrà de Castellar.
Funcionament del projecte
En acabar els serveis de menjador respectius, les escoles que participen en el projecte reparteixen els aliments cuinats que no hagin estat servits en uns recipients que els faciliten els ens comarcals. Tot seguit, s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen als centres a -18ºC, durant un màxim de tres mesos.
Una entitat social o el Rebost Solidari, en funció de cada municipi adherit, recull els àpats i els reparteix entre les famílies. A Castellar, els àpats emmagatzemats són traslladats a les dependències de Càritas Castellar per voluntaris de l’entitat, des d’on es distribueixen posteriorment a les persones derivades des dels Serveis Socials municipals en situació de dependència o de risc d’urgència social. Tant la recollida com el repartiment és setmanal.
Val a dir que el Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual es poden adherir, d’una banda, les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració (amb menjar sobrant que vulguin cedir), els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar, i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.