L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha començat aquesta setmana els treballs d’instal•lació de jocs inclusius a les places Major i de Catalunya, una proposta escollida en el procés de pressupostos participatius que es va dur a terme durant el primer semestre d’aquest 2016. L’actuació, que va ser proposada per la ciutadana Anna Margalef, possibilitarà la col•locació d’elements que tinguin en compte la diversitat funcional de tots els infants del poble, ja sigui física o psíquica.
L’àrea de la plaça de Catalunya comptarà amb tres jocs inclusius pensant en els més menuts, que complementaran els ja existents a la seva zona central. Així, comptarà amb un gronxador doble, amb cistella i cadira, una plataforma de joc combinat anomenada diàbolo, i un joc musical (arpa-xilòfon).
D’altra banda, la plaça Major també disposarà de dos jocs inclusius més. Es tracta de dos elements de gir anomenats “Rotofun” i “Remolino”.
L’actuació també possibilitarà la instal·lació d’un joc demanat pel Consell d’Infants inclòs en una proposta que va quedar en quarta posició en el procés de pressupostos participatius. Es tracta d’una piràmide de cordes, un joc d’equilibri i trepa amb una alçada total de cinc metres (els infants es podran enfilar fins a 2,5 metres d’alçada).
El conjunt de la intervenció, valorada en 50.000 euros, va a càrrec de l’empresa HPC Ibérica, encarregada del subministrament del material i del muntatge dels jocs. La Brigada Municipal també participa en els treballs d’instal·lació, que es preveu que finalitzin abans del 31 de desembre.
Intervenció a la plaça del Calissó
Dilluns passat també van començar els treballs d’una altra proposta escollida en el procés de pressupostos participatius 2016. Es tracta de la renovació de la plaça del Calissó, una actuació proposada per l’AMPA de l’escola El Sol i La Lluna.
Els treballs es perllongaran fins a finals de desembre i inclouran l’ampliació i renovació de la zona de jocs infantils. D’una banda, es renovarà el castell existent per un altre més gran de fusta de pi tractada. Per aquest motiu, l’àrea de jocs actual quedarà afectada mentre durin els treballs i no serà practicable. D’altra banda, es crearà una nova zona de jocs infantils a la part inferior de la plaça, que incorporarà jocs de sorra, una pissarra exterior, una caseta i diverses molles.
Precisament, i per tal d’afavorir la connexió entre els dos nivells de la plaça, s’eliminarà parcialment la jardinera existent i es col•locaran diversos elements com uns sorrals, unes rampes de fusta, tobogans i un minirocòdrom.
Val a dir que alguns dels jocs que es col·locaran a la plaça del Calissó també seran inclusius.
Els treballs aniran a càrrec de l’empresa BDU Barcelona Disseny Urbà i tenen un cost d’execució de 50.000 euros.
Vehicle per a ús de l’ADF
La darrera de les propostes dels pressupostos participatius és l’adquisició d’un camió 4x4 que utilitzarà l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), equipat per poder atendre emergències com nevades, incendis, inundacions, ventades i altres situacions de risc eventuals en el municipi, així com tasques de prevenció d’incendis.
El vehicle estarà equipat amb enganxall, cabestrant i pont de llums, així com una pala llevaneu i un equip de primera intervenció d’incendis amb dipòsit, motobomba, mànega per aspirar i llança.
La seva compra, valorada en 50.000 euros, està en tràmit d’adjudicació i formalització del contracte de subministrament, per la qual cosa es preveu que l’ADF pugui disposar-ne durant del primer trimestre del 2017.
Novetats als pressupostos participatius 2017
L’any que ve es durà a terme la segona edició dels pressupostos participatius, als quals es destinaran 150.000 euros (el 15% de la inversió finançada amb recursos propis). Una de les principals novetats respecte l’edició anterior és que s’ampliarà l’edat dels electors. Recollint una proposta realitzada pel Consell d’Infants, podran votar totes les persones majors d'11 anys empadronades a Castellar del Vallès, i aquelles persones que compleixin els 11 anys en el transcurs del mateix any de la votació.
També hi ha canvis respecte el tipus de propostes, ja que es crearan dues categories diferenciades: una per a projectes d'inversió amb un import màxim de 50.000 euros, a la qual es destinaran dues terceres parts del total del pressupost, i una altra per a projectes d'inversió amb un import màxim de 10.000 euros, a la qual es destinarà la tercera part restant.
A més, també se simplificarà el procés de votació, que permetrà a la ciutadania decidir sobre un màxim de tres propostes per a cada categoria. Aquestes es puntuaran segons ordre de prioritat, tenint en compte que 3 punts és la puntuació màxima i 1 punt la puntuació mínima.