Així es desprèn d’una enquesta realitzada el passat mes de maig al municipi
L’increment dels impostos que graven el tabac i el finançament dels tractaments per deixar de fumar per part de la sanitat pública són les mesures que, segons els castellarencs, més ajudarien a reduir el nombre de fumadors. Així ho revela una enquesta que es va dur a terme el passat mes de maig al municipi en el marc de la celebració de la XVII Setmana sense Fum i del Dia Mundial sense Tabac.
Segons aquesta mostra, que han donat a conèixer la Regidoria de Salut i el Centre d’Atenció Primària, la majoria dels enquestats (85%) considera que aquestes dues mesures serien les més efectives, per sobre d’altres com ara l’eliminació del contraban de tabac (7%), l’aprovació de l’empaquetat genèric (4%) o la reglamentació de la cigarreta electrònica (2%).
Perfil del fumador castellarenc
D’acord amb els resultats de la mateixa enquesta, es pot extrapolar que tan sols un 28% de la població del municipi fuma. El perfil del fumador castellarenc és el d’una persona que consumeix 12 cigarretes al dia (la mateixa xifra que es consumeix al conjunt de l’Estat espanyol). La mitjana d’edat d’inici al tabac, però, és anterior al conjunt de l’estat, ja que està situada en els 15,2 anys (dos anys abans). A més, 3 de cada 4 castellarencs ha intentat deixar de fumar alguna vegada.
Pel que fa als exfumadors, una dada significativa és que el 72% du més de 5 anys sense fumar i que, majoritàriament, en un 80%, van deixar de fumar sense cap mena d’ajuda.
Segons es desprèn de l’enquesta, la percepció de ser fumador passiu a Castellar és molt baixa. En general, es té la sensació que es respecten les zones comunitàries on no es pot fumar.
Mesures per deixar de fumar
Respecte les mesures que poden influir en la reducció del consum de tabac, només un 30% dels enquestats creu que els missatges negatius i les advertències gràfiques impactants als paquets de tabac són efectives.
La majoria dels entrevistats també creu que les cigarretes electròniques no ajuden a deixar de fumar (65%) i que el seu consum en llocs públics hauria d’estar regulat igual que el tabac tradicional (70%).
Pel que fa al preu del tabac, el 43% estaria d’acord en augmentar-lo per ajudar a reduir el consum entre els més vulnerables. Els enquestats fumadors reconeixen en un 35% dels casos que fumarien menys si s’incrementés el preu de les cigarretes i en un 20% que deixarien de fumar.
Finalment, un 70% dels entrevistats creu que els tractaments per deixar de fumar haurien d’estar finançats pel sistema públic de salut.
La mostra es va efectuar el passat mes de maig, en diverses dependències municipals i al Centre d’Atenció Primària, coincidint amb les activitats del Dia Mundial sense Tabac. En total es van entrevistar 140 persones majors de 18 anys, de les quals un 43% eren no fumadores, un 29% eren exfumadores i un 28% fumadores.