La ciutadania pot demanar hora al CAP o, en el cas dels majors de 60 anys, apropar-se als Casals de Gent gran a partir del 31 d’octubre
La campanya de vacunació antigripal, que cada any es porta a terme seguint les disposicions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, s’ha posat en marxa aquesta setmana i finalitzarà el proper mes de desembre. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes de la malaltia.
Així, com és habitual, la campanya torna a insistir enguany en la importància de la vacunació de la gent gran, i és per això que el Servei Municipal d’Infermeria dels Casals de Gent Gran també dispensarà vacunes contra la grip entre les persones majors de 60 anys, a partir del 31 d’octubre. En aquest sentit, es recomana que aquestes persones passin a vacunar-se al Casal de la plaça Major, que oferirà aquest servei de dilluns a divendres, de 16.30 a 17.15 hores, o bé al Casal Catalunya de 17.30 a 18.00 hores, també de dilluns a divendres. Cal assenyalar que les dades de les persones que es vacunin als Casals quedaran registrades en les històries clíniques informatitzades del Centre de Salut de Castellar.
Les persones majors de 60 anys són considerades un del grups on la grip pot produir les complicacions més greus. També es considera població de risc les persones que pateixen problemes de salut crònics (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.), les dones embarassades i les persones amb obesitat mòrbida.
A més, es recomana especialment la vacunació a aquelles persones que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també els professionals com policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries i personal d’institucions penitenciàries, entre d’altres.
Els principals símptomes d’aquesta malaltia són febre alta (de més de 38º), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, i que fins al 50% de les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any.
Segons dades facilitades pel Departament de Salut, el nivell de cobertura vacunal (registrat en les històries clíniques d’atenció primària) de la temporada 2015-2016 de persones de més de 60 anys va ser d’un 54,3%, i no es va arribar a l’objectiu marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que és del 75% en majors de 65 anys. L’activitat gripal a Catalunya va ser moderada, amb una onada epidèmica que va durar 11 setmanes i una incidència màxima de 355,8 casos per 100.000 habitants la setmana del 29 de febrer al 6 de març. En total, es van notificar 623 casos greus, la majoria dels quals (un 82,3%) en persones no vacunades.
En aquesta campanya 2016-2017 el Departament de Salut distriburirà al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Cal tenir en compte que el Centre d’Atenció Primària administrarà la vacuna a tothom que demani hora de forma presencial al Centre o bé trucant al telèfon 93 728 44 44.
Programació de visites per Internet
D’altra banda, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha informat que el seu programa de cita prèvia ha habilitat un apartat específic perquè la ciutadania pugui demanar hora per vacunar-se contra la grip. Per fer-ho, cal accedir al web com es fa habitualment, i clicar el botó “Vacunació de la grip”.