El 100% de l’electricitat que consumeix l’Ajuntament de Castellar del Vallès prové de fonts d’energies renovables. Així ho ha certificat la companyia Endesa Energia SAU en un document que ha fet arribar als associats de l’Associació Catalana de Municipis que es troben adherits al contracte marc de subministrament entre ambdues institucions i entre els quals es troba la corporació castellarenca. El certificat acredita l’origen renovable de l’electricitat des del passat 1 d’abril, data en què es va iniciar la segona pròrroga del contracte de referència amb els ajuntaments.
Segons dades facilitades per la Regidoria de Manteniment, Sostenibilitat i Medi Natural, el consum elèctric de tots els subministraments de l’Ajuntament, tant pel que fa als equipaments municipals com a l’enllumenat públic, va arribar l’any 2014 a 4.582.119 kWh. Aquesta xifra suposa una reducció del 7% respecte la mitjana anual de consum dels darrers cinc anys. D’altra banda, i pel que fa a l’import de la factura elèctrica, aquesta va ascendir l’any 2014 a un total de 806.000 euros, un 9% menys respecte la mitjana de facturació anual dels mateix període.
En relació al gas natural, el consum de les instal·lacions municipals va equivaler l’any passat a 2.169.527 kWh, el que suposa una reducció del 25% respecte la mitjana anual de consum entre el 2010 i el 2014.
Producció de les plaques solars fotovoltaiques en cobertes municipals
D’altra banda, les 92 plaques solars fotovoltaiques situades a les cobertes dels equipaments de Via Pública, el Parc de Bombers i el Pavelló de Puigverd han injectat a la xarxa elèctrica un total de 252.400 kWh després de tres anys de funcionament. Sota l’impuls de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, l’empresa Aplicaciones de Industrias Renovables SA (Aplir SA) va posar en funcionament aquestes instal•lacions als terrats d’aquests edificis municipals el mes d’abril de l’any 2012.
En l’interval que va entre els mesos d’abril de 2014 i 2015, les tres plantes van assolir una producció de 75.400 kWh. En termes d’autosuficiència energètica, la producció dels tres equipaments en el darrer any equival a un 71% del seu consum elèctric.
Per edificis, la planta energètica del parc de Bombers va generar en el darrer any un total de 25.300 kWh. En aquest cas, es tracta d’una instal·lació pràcticament autosuficient, ja que es va injectar a la xarxa un 96% de l’energia que consumeix. Pel que fa a l’edifici de Via Pública, la planta situada a la seva coberta va produir un total de 25.300 kWh, el que equival a un 81% del seu consum elèctric. Finalment, la planta energètica del pavelló de Puigverd ha produït un total de 24.100 kWh, el que representa un 38% del seu consum elèctric.
La col·locació d’aquestes plaques, que sumen una superfície de captació de 150 metres quadrats, és una de les mesures que es desprenen del Pacte d’Alcaldes. Aquesta iniciativa, impulsada per la Comissió Europea, estableix el compromís de totes les ciutats adherides d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 amb actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables.
L’empresa Aplir SA va assumir el 2012 la concessió d’aquestes tres plantes per un període de 25 anys. L’adjudicatari va assumir les despeses de la inversió i l’explotació de la instal·lació per a la producció d’energia elèctrica fotovoltaica, així com el seu manteniment i tramitacions administratives. Al final del període de concessió, les instal•lacions passaran a ser de propietat municipal.