Aquest nou òrgan estarà format per representants municipals i de la ciutadania i es posarà en marxa a començaments del 2015
L’Ajuntament de Castellar del Vallès crearà una comissió municipal de patrimoni que emetrà dictàmens sobre la concessió de llicències d’obres que afectin edificis que formin part dels catàlegs de béns Protegits i de construccions en sòl no urbanitzable.
Aquest òrgan, que estarà format per representants polítics i tècnics i també per persones externes de reconeguda solvència en el camp del patrimoni arquitectònic, es posarà en marxa a començaments del 2015, una vegada s’hagin aprovat els respectius plans especials d’ambdós catàlegs.
Aquest és un dels principals temes sorgits de la reunió que el passat 9 de juliol va tenir lloc entre representants de l’equip de govern, l’equip redactor del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i del grup de castellarencs que han signat el manifest “El patrimoni, cosa de tothom”. Aquest col·lectiu ha presentat una al·legació a l’aprovació inicial del POUM en què demana que la revisió del planejament sigui conjunta a l’aprovació del catàlegs de bens patrimonials.
En aquest sentit, durant la trobada es va reiterar el compromís municipal que el Pla Especial de Béns Protegits i el Pla Especial de Construccions en Sòl No Urbanitzable es sotmetin a aprovació inicial del Ple municipal abans que es porti al mateix òrgan l’aprovació provisional del nou POUM.
En l’actualitat aquests dos plans especials es troben en procés de redacció (s’ha elaborat aproximadament un 50%). La previsió és que es puguin presentar i debatre públicament el proper mes de desembre en una convocatòria oberta a tota la ciutadania. Posteriorment, a començaments del 2015, es sotmetran a l’aprovació inicial del Ple.
Tots dos catàlegs inclouran més de 200 elements o conjunts de béns a protegir. Pel que fa al primer, el Catàleg de béns protegits és un instrument normatiu que inclou el patrimoni més significatiu de la vila. A través d’unes fitxes individualitzades, especificarà els usos i intervencions que es poden fer en elements patrimonials rellevants (arquitectònics, arqueològics, socioculturals, naturals, ambientals, paisatgístics...).
El punt de partida per a l’elaboració d’aquest Catàleg és l’Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Castellar del Vallès elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2010. Aquest document va permetre recopilar diversos elements interessants del patrimoni urbà i rural de Castellar: edificis d’interès arquitectònic i històric, nuclis d’interès ambiental o paisatgístic i àrees arqueològiques.
D’altra banda, el Pla Especial de construccions en sòl no urbanitzable serà un document normatiu que regularà els usos i intervencions que es poden fer en masies i cases rurals. Algunes d’aquestes edificacions també s’inclouran en el catàleg de béns protegits.