També s’han programat un taller de reciclatge de samarretes amb trapillo i un taller de reciclatge de roba creatiu
Un taller de manteniment i reparació de bicicletes que tindrà lloc dissabte vinent, dia 16 de novembre, serà la primera de les tres activitats que es duran a terme a Castellar per commemorar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre.
El Club Ciclista de Castellar Bike Tolrà serà l’encarregat de dur a terme aquest taller, on s’explicarà com mantenir i reparar una bicicleta. La proposta, organitzada per l’Ajuntament, amb la col•laboració de l’Agència de Residus de Catalunya i el suport de la Diputació de Barcelona, tindrà lloc a la plaça de la Fàbrica Nova durant el matí, d’11 a 13 hores.
Les activitats es completaran dimarts 19 i dijous 21 de novembre amb dos tallers relacionats amb el reciclatge de roba, organitzats pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Castellar del Vallès.
Així, dimarts 19 de novembre tindrà lloc un taller de reciclatge de samarretes amb trapillo, on es dissenyaran i es crearan peces de decoració i roba a través d’aquesta tècnica i amb la reutilització de samarretes que haurien d’esdevenir un residu. En aquest sentit, es podran teixir cistelles, estores o bosses, entre d’altres objectes, mitjançant el ganxet, les agulles de mitja i la utilització de roba feta a tires. Aquesta activitat se celebrarà al Taller 4 d’El Mirador, de 19 a 21 hores, i per poder-hi assistir caldrà portar samarretes velles. També es recomana portar tisores de roba, i que els participants sàpiguen fer ganxet.
La darrera activitat de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus serà el taller de reciclatge de roba creatiu que tindrà lloc dijous 21 de novembre, també al Taller 4 d’El Mirador, de 10 a 12 hores. En aquest cas, la proposta consistirà en el disseny i creació de peces de roba a través de la reutilització de residu tèxtil. Així, aplicant diferents tècniques com la pintura sobre tela, els aplics i una mica de costura, es podran transformar en peces úniques de disseny samarretes, pantalons o faldilles que estaven destinades a ser llençades. D’aquesta manera, es comprovarà que fent servir la imaginació es pot renovar el vestuari sense necessitat d’entrar en la roda del consum, i es reflexionarà sobre la importància de la recuperació.
L’any 2012, al Vallès Occidental es van recollir 1.099 tones de roba. La recollida de la fracció tèxtil, una de les que més augmentar, va pujar un 37%. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el Vallès Occidental és en l’actualitat la comarca de la Regió Metropolitana que més fracció tèxtil recull.
Per apuntar-se a qualsevol de les tres activitats, que són gratuïtes i tenen places limitades, cal adreçar-se fins al 15 de novembre al Servei d’Atenció Ciutadana (pl. d’El Mirador, s/n), o trucar al telèfon 93 714 40 40.
El decàleg de la prevenció de residus
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus compta amb el suport de la Comissió Europea i organitza accions de sensibilització sobre la prevenció de residus a tot Europa. Durant aquests dies es donen a conèixer les estratègies de prevenció de residus i es fomenten les accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa. També es vol incidir per canviar el comportament quotidià dels europeus pel que fa al consum i a la producció de residus.
La prevenció o reducció de residus són el conjunt de mesures endegades per evitar que una substància, una matèria o un producte es converteixin en residu. Aquestes mesures pretenen reduir la quantitat de residus generats, també mitjançant la reutilització o la prolongació de la vida útil dels productes, i reduir els efectes nocius dels residus en el medi ambient i la salut humana un cop tractats. Qualsevol acció per a la prevenció de residus es sotmet a la màxima “el millor residu és el que no es produeix”.
Per contaminar menys el planeta, podem reduir els residus amb accions ben senzilles. Durant aquesta Setmana s’incidirà en un decàleg d’accions que cadascú pot fer per ajudar en aquesta tasca:
1. Utilitzar bosses reutilitzables
2. Posar un rètol de “No volem publicitat” a la bústia
3. Evitar el malbaratament alimentari
4. Comprar a granel o en format gran
5. Comprar productes ecodissenyats (sense bateries, mínim d’embalatge...)
6. Beure aigua de l’aixeta
7. Evitar la impressió, i si és necessari, fer-la a doble cara
8. Fer compost
9. Utilitzar productes recarregables (piles, bolígrafs...)
10. Donar els estris i la roba que ja no utilitzem
11. Llogar les eines de poc ús o demanar-les en préstec
12. Reparar els aparells espatllats