L’Ajuntament de Castellar del Vallès sotmetrà a aprovació del Ple municipal del proper 28 de maig un Pla de suport a les persones afectades pels desnonaments hipotecaris. La iniciativa té com a objectiu principal garantir el dret a l’habitatge i reforçar les accions d’ajuda als/les ciutadans/es en situació de risc d’exclusió social com a conseqüència de l’endeutament hipotecari.
Segons ha explicat l’alcalde, Ignasi Giménez, aquest és un Pla “que ha estat impulsat amb la participació de tots els grups municipals, els tècnics de l’Oficina Local d’Habitatge i la Regidoria de Benestar Social i diverses entitats i col·lectius com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca”. I afegeix: “amb el context actual, és una prioritat de l’equip de govern tenir a l’abast aquest full de ruta que compila totes les ajudes, suports i instruments que podem oferir a les persones amb dificultats de pagament del seu habitatge”.
Petició de suspensió cautelar
A banda d’incloure les actuacions que ja es duen a terme des de fa temps, el text inclou una vintena d’accions noves que es divideixen en diferents àmbits temàtics. Una de les més destacades és el compromís de la Regidoria de Benestar Social de sol·licitar al jutge la suspensió cautelar d’aquells casos de desnonaments que es produeixin per motius econòmics al municipi. L’única condició és que el procés judicial afecti sempre l’habitatge únic i habitual.
En el Pla també s’explicita que els professionals dels Serveis Socials trametran al magistrat un informe avaluador del risc d’exclusió social de la persona afectada per un cas de desnonament. En aquest sentit, l’alcalde ha remarcat que “és indispensable poder traslladar als jutges la realitat que es viu darrere el llançament d’una finca i que aquests puguin conèixer la realitat i les circumstàncies de les famílies afectades”.
El document apunta que l’Ajuntament donarà suport institucional a totes aquelles mobilitzacions pacífiques que tinguin per objectiu aturar un desnonament. A més, mostra la disconformitat amb l’imperatiu legal dels ajuntaments i les policies locals de col·laborar amb l’Administració de Justícia en aquest tipus de processos.
Assessorament a famílies afectades
L’assessorament a famílies amb dificultats de pagament de la seva residència habitual també queda reflectit en el Pla amb la incorporació del conveni signat recentment entre l’Ajuntament i Càritas Diocesana de Barcelona. Fruit d’aquest acord, s’ha creat un punt d’informació del Servei de Mediació en Habitatge de Càritas, en el qual s’atenen problemàtiques generades per les dificultats de pagament del lloguer o de la hipoteca. De moment, aquest servei, creat fa un parell de mesos, ja ha atès una vintena de famílies.
Exempció de l’impost de plusvàlues en les dacions en pagament
Un altre aspecte destacat del Pla és la regulació de l’exempció de l’Impost sobre l’increment del valor dels terrenys (conegut com a plusvàlua) en determinades situacions. Aquesta és una pràctica que ja s’està duent a terme quan el tribut es liquida com a conseqüència de la condonació del deute hipotecari mitjançant la dació en pagament o la compra-venda de l’habitatge. La intenció és elaborar unes bases específiques que permetin regular aquest ajut amb una vigència indefinida.
En l’àmbit fiscal també s’especifica que l’Ajuntament estudiarà individualment cada cas per valorar l’establiment d’una subvenció en els tributs municipals que han d’estar al corrent de pagament quan es produeix una dació en pagament a una entitat financera.
Demandes adreçades a les entitats bancàries, el Govern de l’Estat i la Generalitat
L’acord que es debatrà dimarts que ve també insta les entitats bancàries a suspendre tots els processos de desnonaments de l’habitatge habitual i a destinar els habitatges de la seva titularitat al lloguer social. Cal recordar que la Regidoria de Benestar Social compta amb un servei d’assessorament jurídic en que es poden consultar temes d’àmbit hipotecari.
El Pla també demanda al Govern de l’Estat un canvi de la Llei Hipotecària amb l’objectiu principal que cap família hagi d’abandonar la seva llar davant la impossibilitat d’afrontar els pagaments de la hipoteca. Així, es demana la paralització de tots els desnonaments fins que entri en vigor el nou marc legal.
Finalment, també sol·licita al Govern de la Generalitat que ampliï a tots els municipis catalans el conveni establert entre el Departament de Justícia, l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Advocats de Barcelona i el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona. Aquest acord permetria que “els serveis socials coneguessin amb antelació els processos judicials sobre execucions hipotecàries”, explica la tinent d’alcalde de Serveis a les Persones, Glòria Massagué.
Segons ha explicat la mateixa regidora, “es potenciarà la Taula d’Emergència Social com a òrgan que farà el seguiment de l’execució del Pla així com l’avaluació dels casos que es produeixin a Castellar”.