La remodelació de l’equipament permetrà ampliar l’oferta d’activitats que s’hi duran a terme
L’alcalde, Ignasi Giménez, el regidor de l’Àrea de Promoció Econòmica i Innovació, Joan Creus, i el regidor de l’Àrea de Planificació Urbanística i Territori, Aleix Canalís, han visitat aquest matí els remodelats Safareig de la Baixada de Palau, les obres del qual han finalitzat recentment. Després de la profunda reforma de què ha estat objecte durant l’últim any, l’equipament funcionarà a partir d’ara com a espai gastronòmic i d’hostaleria, on es realitzaran activitats diverses relacionades amb el món de la restauració.
El nou espai inclourà en la seva programació regular la realització de cursos de cuina adreçats a persones en situació d’atur, després que el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) l’hagi homologat com a centre de formació ocupacional.
Per tal de potenciar la utilització de l’equipament entre la població, l’Ajuntament també implantarà un pla d’ús social per tal de fer compatible l’oferta formativa de la instal·lació amb altres usos vinculats amb la gastronomia. Així, està previst que s’hi duguin a terme activitats organitzades per diverses entitats de la vila i demostracions culinàries de professionals de la restauració i que s’obri l’espai al lloguer de particulars a partir del 2012.
Cursos de formació ocupacional
El primer curs de formació ocupacional de cuina que es durà a terme als Safareigs de la Baixada de Palau començarà el proper dilluns 14 de novembre i s’allargarà fins al mes de maig de 2012. El curs, finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), té per objectiu facilitar als alumnes coneixements bàsics a l’hora de desenvolupar-se dins d’una cuina o un restaurant, de forma que es puguin inserir més fàcilment al mercat laboral. En aquest sentit, el temari inclou nou mòduls amb continguts com la seguretat, la higiene i la protecció ambiental en hostaleria, les elaboracions bàsiques i plats elementals de peixos, hortalisses, llegums secs, pastes, arrossos, ous, postres i rebosteria i, finalment, la preelaboració i conservació dels aliments.
L’espai, a més, s’obrirà a altres usos com els que li donaran l’Escola Nocturna, l’Associació Disminuïts Psíquics de Castellar (ADIPS) i Suport Castellar. Les tres entitats signaran properament amb l’Ajuntament de Castellar un conveni que regularà les activitats que hi duran a terme una tarda a la setmana, totes tres relacionades amb el món de la cuina. Així, mentre que l’Escola Nocturna hi començarà el 2 de novembre un curs de cuina obert a tota la ciutadania, ADIPS i Suport Castellar treballaran amb els seus usuaris diversos aspectes relacionats amb la restauració.
Cal assenyalar que l’activitat als Safareigs va començar la setmana passada amb dos tallers d’elaboració de sabó a partir d’oli usat que va dur a terme el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, del qual forma part l’Ajuntament de Castellar. El proper dijous 10 de novembre se’n realitzarà un altre. Les inscripcions, que són gratuïtes, encara són obertes de 9 a 14 hores al telèfon 93 714 40 40 (Àrea de Territori), o bé enviant un correu electrònic a l’adreça territori@castellarvalles.cat.
Demostracions de professionals
L’Ajuntament està treballant en altres propostes que es podrien ubicar properament en l’Espai Gastronòmic i d’Hostaleria Safareigs de la Baixada de Palau.
D’una banda, es preveu convidar diferents professionals de la restauració per tal que hi duguin a terme demostracions obertes a tota la ciutadania. També s’ha contactat amb els diferents centres educatius de la vila per tal d’explicar-los la filosofia del nou espai i convidar-los a organitzar-hi activitats. A més, es preveu obrir l’equipament als particulars, que podran llogar-lo a partir de l’any 2012, un cop s’aprovin els preus públics per a l’ús de les instal·lacions.
165 m2 de superfície útil
Un cop finalitzada la reforma de l’equipament, els Safareigs compten amb una superfície útil de 165 m2. L’espai té una zona central que conté els serveis sanitaris de l’edifici (dos vàters, un dels quals és adaptat) i un altell de 20 m2 que es farà servir com a magatzem. Aquest volum separa l’interior de l’equipament en dos grans àmbits: la cuina, amb les seves zones de cocció, preparació i postres, a més d’un rebost; i l’aula–menjador o sala de demostracions.
Per tal de recuperar el valor arquitectònic de l’edifici, a més, s’ha eliminat el fals sostre existent, deixant a la vista la coberta i l’estructura de cavalls de fusta i augmentant el volum disponible a l’espai. A més, s’han recuperat les antigues finestres que donen al pati de l’edifici, que estaven tapiades.
També s’han renovat els paviments, els revestiments i el conjunt de les instal·lacions, que ara incorporen plaques d’energia solar tèrmica per a la producció d’aigua calenta sanitària i sistemes d’il·luminació eficient. Així mateix, s’ha pintat i sanejat la façana longitudinal que dóna a la Baixada de Palau, i s’ha tancat una de les dues portes de la mateixa façana per tal de centralitzar l’accés a l’edifici, que compleix amb la normativa d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.
L’actuació ha tingut un cost de 110.000 euros, finançats a través del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local.