L’Ajuntament està duent a terme les obres de rehabilitació dels antics Safareigs de la Baixada de Palau, amb l’objectiu d’adequar l’equipament com a espai gastronòmic. L’actuació, que té un cost de 110.000 euros que es finançaran a través del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local, incideix principalment en la reforma interior de l’edifici.
Així, s’han enderrocat les divisòries existents amb l’objectiu d’habilitar un espai central que contindrà els serveis sanitaris de l’edifici (dos vàters, un dels quals serà adaptat) i un altell de 20 m2 que es farà servir com a magatzem. Aquest volum separarà l’interior de l’equipament en dos grans àmbits: la cuina, amb les seves zones de cocció, preparació i postres, a més d’un rebost; i l’aula-menjador.
L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha explicat que, amb l’actuació que s’està duent a terme “es pretén també recuperar el valor arquitectònic de l’edifici”. En aquest sentit, s’eliminarà el fals sostre existent, deixant a la vista la coberta i l’estructura de cavalls de fusta i augmentant el volum disponible de l’espai. Així mateix, es recuperaran les antigues finestres que donen al pati de l’edifici i que fins al moment estaven tapiades.
També es renovaran els paviments, els revestiments i el conjunt de les instal·lacions, que incorporaran plaques d’energia solar tèrmica per a la producció d’aigua calenta sanitària i sistemes d’il·luminació eficient. Així mateix, es pintarà i sanejarà la façana longitudinal que dóna a la Baixada de Palau. L’accés des de l’exterior es centralitzarà per l’actual porta principal, tancant i deixant sense ús una altra porta disponible a la mateixa façana. Tot l’edifici complirà a més amb la normativa d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.
Un cop realitzada la reforma, que es preveu que finalitzi el proper mes de desembre, els Safareigs de la Baixada de Palau disposaran d’una superfície útil de 165 m2.
Història i ús de l’equipament
Els Safareigs de la Baixada de Palau es van construir entre els anys 1925 i 1927. Com a elements d’interès, en destaquen les cornises i les arcades de les obertures exteriors, ornamentades per una motllura de maó vist. Amb la desaparició del seu ús original, l’edifici es va reconvertir per allotjar-hi diverses activitats culturals i lúdiques i, a principis dels anys 90, també es va utilitzar per instal·lar-hi algunes aules del primer institut de la vila. L’any 1992, l’Ajuntament va habilitar-hi una cuina.
Amb la creació del Departament de Promoció Econòmica i Ocupació, l’espai es va convertir el 1997 en la seu dels cursos de formació ocupacional de cuina que són subvencionats íntegrament per la Generalitat de Catalunya. En els darrers quatre anys, el centre ha ofert un total de 2.700 hores de formació vinculada a la restauració, amb una participació propera al centenar de persones en situació d’atur.
Amb la intervenció que s’hi està realitzant, es podrà ampliar l’oferta d’activitats formatives que es desenvolupen en els Safareigs. En concret, la Regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació ha previst dur-hi a terme en un futur accions específiques de formació contínua adreçades als professionals del sector, especialment als restaurants de Castellar i la rodalia. Així mateix, segons l’alcalde, la cuina d’aquest espai “es continuarà oferint a centres educatius i associacions, també a particulars, per tal que hi puguin realitzar puntualment activitats que tinguin a veure amb la gastronomia i la restauració”.
Per tal de potenciar la utilització de l’equipament entre la població, l’Ajuntament confeccionarà també en els propers mesos un pla d'ús social, per tal de fer compatible l’ús formatiu de la instal·lació amb altres usos vinculats amb la gastronomia.