Una vintena de persones van assistir dijous passat, 30 de juny, a la Sala d’Actes d’El Mirador a la Junta Local de Seguretat de Castellar del Vallès, que per tercer any consecutiu es convoca de manera oberta a les entitats, centres docents, empresaris i comerciants de la vila. L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, el regidor de Seguretat, Jordi Carcolé, a més de diversos comandaments dels cossos de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, la Policia Estatal i els Agents Rurals.
La sessió va servir per fer un balanç de les actuacions que els diferents cossos han realitzat a Castellar durant l’últim any. Segons va explicar el regidor de Seguretat Ciutadana, “Castellar del Vallès compta amb un índex molt baix de delictes i faltes, un fet que és valorat molt positivament per tots els cossos de seguretat que operen d’una manera coordinada a la vila”.
Així, l’estudi realitzat pel Cercle de Comparació Intermunicipal de Policia Local de la Diputació de Barcelona indica que a Castellar del Vallès es van registrar l’any 2009 un total de 29,5 delictes i faltes per cada 1.000 habitants. Aquesta xifra és molt inferior a la mitjana de 69 delictes per cada 1.000 habitants que tenen els prop de 40 municipis analitzats en aquest document.
D’altra banda, i segons dades de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, Castellar va registrar entre l’1 de juny de 2009 i el 31 de maig de 2010 un total de 700 delictes o faltes, amb un índex de resolució global del 38%. L’any policial es va saldar amb 31 fets delictius més respecte l’exercici anterior, un augment lleuger que s’explica per un episodi puntual de robatoris en massa a l’interior de vehicles, l’autor dels quals va ser detingut en el seu dia.
Pel que fa al detall de delictes comesos durant el període esmentat, es van registrar 6 delictes contra les persones, 322 contra el patrimoni, 48 relacionats amb el trànsit, 7 contra l’ordre públic, 3 contra la salut pública, 18 en l’àmbit familiar i 30 de naturalesa diversa. En relació amb les faltes, que inclouen conductes menys greus que no són tipificades com a delictes, se’n van produir 96 per furts, 144 per danys i 26 per estafes.
Pel que fa al número de denúncies per delictes o faltes, el 64% es van instruir a la Policia Local mentre que el 36% van ser recollides pel cos dels Mossos d’Esquadra. Quant a detencions, se’n van practicar un total de 50, 16 a càrrec de la Policia Local i 34 a càrrec dels Mossos d’Esquadra. A aquesta dada cal afegir-li 14 detencions més realitzades per ordre judicial.
Xifres a banda, Carcolé va remarcar “la tasca de prevenció que tant la Policia Local com els Mossos d’Esquadra duen a terme a la nostra vila des de fa anys”. Segons ha exemplificat, això es tradueix en la realització periòdica de cursos d’educació viària a les escoles, xerrades als instituts sobre temes diversos com les drogodependències o l’ús de les noves tecnologies, xerrades al Casal d’Avis de prevenció d’estafes o diverses accions d’assessorament als comerciants en matèria de seguretat.
Aquesta modalitat de sessió de la Junta Local de Seguretat, en què hi poden participar agents socials i econòmics del municipi, es du a terme d’acord amb el que estableix la llei 4/2003, que fixa que una vegada a l’any la Junta es convoqui de manera oberta amb representants de la societat civil.
Les funcions bàsiques de la Junta Local de Seguretat, que es reuneix de manera ordinària cada tres mesos, són analitzar i valorar la situació de la seguretat pública en el municipi, concretar les polítiques de seguretat, conèixer els plans d’emergència i els plans o mesures de seguretat viària, la seguretat en esdeveniments esportius i de jocs i espectacles, i concretar els mitjans i procediments establerts de col·laboració, coordinació i cooperació dels cossos i serveis de seguretat que actuen al municipi.