Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Pati de butaques del Cinema Califòrnia.
Pati de butaques del Cinema Califòrnia.

Dimecres 13 de juliol de 2022

Proposta

Vespres amb Història: Itinerari per les antigues sales de cinema de Castellar del Vallès

A càrrec del Club Cinema Castellar Vallès.

Durada: 2 hores.

Aforament limitat a 30 persones. Inscripcions a http://centreestudiscastellar.cat/

El Club Cinema Castellar Vallès i el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història proposen una visita guiada pel centre urbà passant pels llocs on hi havia hagut sales de cinema a la vila: Cal Tort, l’Ateneu, La Rabassada, el Cafè Cinema Mundial, el Cinema Excelsior (antic Patronat de Sant Josep), el Centre Parroquial, l’Ateneu i el Cinema Califòrnia. La ruta finalitzarà amb una copa de cava al Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història.

Durant tota la ruta es mostraran fotos antigues dels espais i programes de cinema, material que s’ha utilitzat per a una primera part de la història del cinema a Castellar del Vallès (des dels inicis del segle XX fins a 1945), ja publicada pel cineclub a la revista “Plaça Vella” i que també s’està fent servir per a una segona part, de 1945 fins als nostres dies, que en l’actualitat està en procés de redacció.

El cinema a Castellar es va iniciar els primers anys del segle XX al pati del cafè de la Ruixadora. Des del seus inicis va tenir una bona acollida pels vilatans i una bona mostra va ser que sempre van funcionar un o dos espais dedicats al cinema a una vila que durant la primera meitat del segle XX no va superar els 4.000 habitants. Els primers locals eren més improvisats, però de seguida es van anar perfeccionant d’acord als requeriments del cinema sonor i per a la comoditat del públic. Entre els anys 10 i fins a 1945, es van fer sessions de cinema a La Rabassada, l’Ateneu i el Patronat Obrer de Sant Josep, després anomenat Excelsior.

L’any 1945 va néixer el mític cinema Califòrnia, amb una capacitat inicial per a 800 localitats que 20 anys després es va ampliar fins arribar a les 1.200 butaques. Aquest espai va viure els anys més daurats del cinema de Hollywood, va veure-hi néixer el primer cineclub de la població i va conviure durant uns anys amb les projeccions del Centre Parroquial, un espai més modest adreçat sobretot al públic familiar. En els seus darrers anys de vida, ja als anys 80, el cinema va quedar integrat dins un complex d’oci que incloïa un cafè estrenat als anys 60 i una discoteca que es va posar en marxa a finals dels anys 70.

Horari | 19:30

Destinataris | Públic general

Organitza | Centre d'Estudis de Castellar - Arxiu d'Història, amb la col·laboració del Club Cinema Castellar Vallès

Lloc | sortida des de la pl. d'El Mirador

Programa | Nits d'Estiu 2022 i vespres amb Història

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40