Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Memòries i documents dels projectes normatius en curs

La pàgina s'ha generat el 2/05/2024 14:12:33

Elaboració de l’ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl (ORPIME)

D’acord amb el que es preveu a l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, (LPACAP), amb l’objectiu de fomentar i millorar la participació ciutadana en el procediment d’elaboració de normes, amb  caràcter previ a l’elaboració de l’ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl.

ANTECEDENTS I OBJECTIUS. La normativa municipal que regula parcialment  la intervenció municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl és l’Ordenança reguladora de les llicències d’obres menors, aprovada pel Ple de l’Ajuntament de 26 de febrer de 2008 i publicada al BOPB número 116 de 14/05/2008 que regula únicament les llicències i comunicacions d’obres menors.

Aquest ajuntament no disposa de cap norma procedimental que reguli la intervenció de la resta de tipologies de llicències urbanístiques i comunicacions prèvies i altres procediments d’intervenció municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl.

Durant els darrers anys s’han succeït diverses i rellevants modificacions legislatives en l’àmbit de la intervenció municipal respecte els actes de transformació i utilització del sòl,  del subsòl i el vol.

D’una banda, el Reglament sobre protecció de la legalitat urbanística (RPLU), aprovat pel Decret 64/2014, de 13 de maig, desplega el títol sisè de la Llei d’urbanisme relatiu a la intervenció en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl.

Per altra banda, la Llei 16/2015, de 21 de juliol, de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d’impuls de l’activitat econòmica va suposar la modificació de l’art. 187 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme, que regula els actes subjectes a llicència urbanística, afegint dos nous articles, el 187 bis i el 187 ter del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme, que incorpora els actes subjectes a comunicació prèvia i als actes no subjectes a intervenció.

Es proposa l’elaboració d’una ordenança que tingui com objecte  regular la intervenció municipal en els actes de transformació o utilització del sòl, del subsòl i del vol, establint els procediments i els requisits per a la tramitació segons el règim d’intervenció que correspongui, i regular la informació urbanística, les normes per a l’execució i finalització de les obres, els drets i deures de les persones titulars de les llicències i de les comunicacions prèvies, la intervenció en supòsits d’urgència i l’activitat inspectora municipal, adaptat a la nova legislació.

NECESSITAT I OPORTUNITAT. Tot i l’existència d’un marc normatiu general, la diversitat dels procediments a utilitzar, la seva complexitat i el seu insuficient coneixement, així com l’ampli ventall d’actuacions subjectes a intervenció municipal genera, en la pràctica ordinària, una situació de dificultat  en l’exercici efectiu de la funció interventora per part de l’ens local, així com una situació de desconeixement, dubtes o indefensió per part dels diferents agents intervinents externs a la pròpia administració, situació que comporta la necessitat de regular les funcions d’intervenció municipal en d’edificació, l’ús del sòl, el subsòl i el vol per tal d’exercir l’autorització o el control de les actuacions que desenvolupen els particulars en aquest àmbit.

Actualment l’Ajuntament de Castellar del Vallès únicament disposa de  l’Ordenança reguladora de les llicències d’obres menors, aprovada pel Ple de l’Ajuntament de 26 de febrer de 2008 i publicada al BOPB número 116 de 14de maig de 2008 que regula  les llicències i comunicacions d’obres menors que cal adaptar a les importants  modificacions legislatives posteriors, essent aquesta regulació clarament insuficient atès que manca  la regulació de la resta d’intervencions municipals en aquest àmbit.

SOLUCIONS ALTERNATIVES REGULADORES I NO REGULADORES. Atesa la naturalesa complexa de  l’activitat interventora municipal en d’edificació, l’ús del sòl, el subsòl i el vol, tot i existir una marc normatiu general, l’alternativa de no regular aquesta activitat a nivell municipal no es planteja.

CANALS PER FER APORTACIONS. La ciutadania i les organitzacions que ho considerin adient poden, en exercici del dret que els reconeix l’article 133.1 de la Llei 39/2015,  remetre les seves opinions i aportacions sobre els aspectes plantejats per l’elaboració de l’Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl a comptar des del 25 d’agost de 8 de setembre de 2023, ambdós inclosos, tot emplenant el formulari següent (estarà actiu durant el període assenyalat)

- Aprovació inicial Ordenança, Ple Municipal de data 24/10/2023.

- Publicació aprovació inicial: BOPB de data 27/10/2023.

- Aprovació definitiva Ordenança, Ple Municipal de data 17/01/2024.

- Publicació aprovació definitiva: BOPB de data 21/02/2024.

 

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Més informació

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40