Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fotograma de "Un segundo"
Fotograma de "Un segundo"

Diumenge 14 de novembre de 2021

Cinema

"Un segundo"

VOSE

Any: 2020

Durada: 104 min

País: Xina

Gènere: Drama

Direcció: Zhang Yimou

Repartiment: Yi Zhang, Fan Wei, Li Xiaochuan, Yu Ailei, Yan Li, Liu Yunlong

Qualificació: no recomanada per a menors de 12 anys

Premis:

2021: Festival de Sant Sebastià: Secció oficial (film inaugural)

Sinopsi:

Un convicte és enviat a un camp de treball al desolat nord-oest de la Xina durant la Revolució Cultural del país. Utilitzant el seu enginy, i amb l'única finalitat de veure la seva filla, que ha estat filmada en una pel·lícula, aconsegueix escapar i fuig en direcció al cinema d'un poble pròxim. Espera trobar-hi la cinta de la pel·lícula on surt la seva filla. No obstant això, allà es creua amb una rodamon desesperada per aconseguir el mateix rodet de pel·lícula. Curiosament, aquest objecte enigmàtic, que tots dos anhelen per motius molt diferents, es convertirà en l'arrel d'una amistat inesperada.

El director: Zhang Yimou

Zhang Yimou (14 de novembre de 1951) és un director de cinema xinès amb una gran projecció internacional. Va néixer a la ciutat de Xi’an, al nord de la Xina. Durant la Revolució Cultural (1966-1978) va abandonar els seus estudis i va anar a treballar durant 10 anys a una granja de treball com a operari tèxtil. Amb 28 anys va tornar a estudiar i va ingressar a l’Acadèmia de cinema de Pequín. Quan va acabar els estudis i es va graduar va començar a treballar com a fotògraf i dibuixant. Abans de fer de director va treballar com a operador de càmera, començant una etapa del cinema xinès més crític amb l’estat i en defensa de l’individu.

La figura de la dona forta i decidida domina tot el seu cinema, des de les seves pel·lícules que se centren en un context íntim i quotidià a aquelles on l'èpica i les arts marcials ho impregnen tot. El seu cinema es caracteritza per una fotografia molt cuidada (té dues nominacions a l’Oscar a millor fotografia) i per múltiples reconeixements als Festivals de Venècia, Cannes, Berlín, als premis BAFTA i nominacions als Oscar. 

Tot i la seva repercussió internacional, algunes de les seves pel·lícules van ser prohibides a la Xina i se li van imposar moltes traves burocràtiques tant per sortir del país com en la censura d’alguns guions. També ha treballat en projectes televisius i d’òpera i va dirigir la cerimònia d’Obertura dels Jocs Olímpics de Beijing (2008).

Filmografia

2021 Cliff Walkers

2020 Un segundo

2018 Sombra

2016 La gran muralla

2014 Regreso a casa

2011 Les flors de la guerra

2010 Amor sota l’arç blanc

2009 Una dona, una pistola i una botiga de fideus xinesos

2006 La maledicció de la flor daurada

2004 La casa de les dagues voladores

2002 Hero

2000 Happy Times

1999 El camí cap a casa

1999 Ni uno menos

1997 Keep Cool (Mantén la calma)

1995 La joya de Shanghai

1994 ¡Vivir!

1992 Qiu Ju, una mujer china

1991 La linterna roja

1990 Ju Dou: Semilla de crisantemo

1988 Sorgo rojo

Crítiques:

“Zhang Yimou utilitza amb habilitat els seus millors recursos (...) creant la seva particular versió de Cinema Paradiso (...) rendit i emocionat homenatge al poder transformador del cinema, la pel·lícula s’alça i conquesta el cor del públic”.

Carlos Loureda: Fotogramas

“[Zhang Yimou] juga amb els personatges, i amb les expectatives de l’espectador, anant de la comèdia al drama amb enorme senzillesa”.

Quim Casas: Diari El Periódico

Horari | 21:30

Preu | 5 €

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM!

Programa | BRAM! Mostra de Cinema. Edició 2021

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40