Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fotograma de "Flor i tavella"
Fotograma de "Flor i tavella"

Dimecres 10 de novembre de 2021

Cinema

"Flor i tavella"

Clica aquí per comprar entrades.

Amb l’assistència dels directors, Rafel Uyà i Josep Alavedra

VOC

Any: 2021

Durada: 36 min

País: Catalunya

Gènere: Documental

Direcció: Josep Alavedra i Rafel Uyà

Qualificació: apte per a tots els públics

Sinopsi: Flor i tavella  és el resultat d’un treball  de tres anys, seguint el conreu de la mongeta del ganxet a la comarca del Vallès (Occidental i Oriental) a través dels seus protagonistes. Des de la sembra fins a la seva tria, el documental fa una mirada a l’esforç, la tècnica i també l’alegria d’algunes de les persones que en mantenen viu el conreu. El documental forma part del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV).

La mongeta del ganxet: La mongeta del ganxet (Phaseolus vulgaris L.) pren el seu nom per la forma de ganxo o ronyó, blanca i aplanada. Les flors són blanques i la planta és enfiladissa, necessita una malla o un tutor amb canyes. Malgrat tot, la mongeta del ganxet es defineix per les seves qualitats organolèptiques: cremositat, pell fina i poc perceptible al paladar i sabor suau, a més d’una elevada proporció de proteïna, si la comparem amb altres varietats. És una variant poc productiva però que s’ha mantingut gràcies al seu apreciat sabor, molt valorat per la pagesia, sent protagonista en diversos plats locals: mongeta amb botifarra, amb cansalada viada, guisats o empedrats. Els darrers anys, també s’ha guanyat l’afecte de l’alta gastronomia i s’ha incorporat a la carta de prestigiosos restaurants.

Els directors:

Rafel Uyà Puigmartí (Sabadell, 1955)

Operador de càmera, realitzador audiovisual i professor associat a la facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Ha col·laborat com a càmera freelance en informatius i sèries documentals a TV3 i RTVE. I ha realitzat diversos documentals, vídeos institucionals i videoclips.

Josep Alavedra Bosch (Sabadell, 1955)

Màster en Història Comparada, Social, Política i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat professor d’Història Contemporània en aquesta mateixa universitat. També és col·laborador en diferents mitjans escrits i radiofònics.

Horari | 19:30

Preu | Gratuït

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM! coorganitzat amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental

Programa | BRAM! Mostra de Cinema. Edició 2021

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40