Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Moure's per Castellar

Bicicleta
Bicicleta

Amb bicicleta

Dades i avantatges

  • La bicicleta és més ràpida que el cotxe, si es calcula el temps de porta a porta.
  • La bicicleta pot substituir còmodament el vehicle privat per a distàncies inferiors als 8 km. La bicicleta és un mitjà compacte, relativament ràpid (la velocitat mitjana en zona urbana és de 15-25 km/h), accessible, flexible, sa i ecològic.
  • Amb bicicleta es pot assolir sense gaire esforç una velocitat d'uns 20 km/h, la qual permet moure's per la ciutat amb rapidesa, ja que tampoc no s'han de suportar els embussos habituals associats a altres mitjans de transport. Així, en uns 10 minuts es recorren aproximadament 3,2 km.
  • Mentre que a moltes ciutats europees més del 25% dels ciutadans es desplacen diàriament en bicicleta, a Catalunya encara menys d'un 1% dels desplaçaments es fan en aquest mitjà.
  • Per un carrer de 3,5 m d'amplada, durant una hora poden circular en cotxe unes 2.000 persones, mentre que en bicicleta ho poden fer set vegades més, 14.000. La bicicleta, a més, només necessita una setena part de l'espai que li cal a un cotxe per aparcar.
  • Un conductor de cotxe, en general, inhala el doble de monòxid de carboni que un ciclista i un 50% més d'òxids de nitrogen, tot i que el segon inhala de mitjana dues o tres vegades més aire que el primer a causa de l'esforç realitzat en pedalejar. L'exercici físic, a més, enforteix la capacitat de resistir els efectes de la contaminació.

Font: Web de la Mobilitat Sostenible i Segura, Generalitat de Catalunya

Consells bàsics per a circular amb més seguretat

  • Sigueu prudents i respecteu les normes i els senyals de circulació.
  • Feu servir els carrils bici, que són d'ús exclusiu dels ciclistes. Quan no pugueu, utilitzeu sempre que sigui possible el carril de la dreta més proper a la vorera. Si aquest està reservat al transport públic, circuleu pel següent.
  • Guardeu una distància prudencial amb la vorera i amb els cotxes aparcats, ja que una porta que s'obri o un vianant que baixi de la vorera us pot obligar a fer un moviment brusc.
  • Respecteu els vianants, sempre tenen prioritat. Quan circuleu per la vorera, les illes de vianants i els passeigs respecteu la preferència de pas dels vianants, i adeqüeu la vostra velocitat segons la seva afluència, sense sobrepassar els 10 km/h, i no realitzeu maniobres ni ziga-zagues que puguin afectar la seva seguretat. Quan hi hagi una aglomeració de vianants, baixeu de la bicicleta i porteu-la a peu.
  • Mantingueu sempre la bicicleta en bon estat. Abans de sortir reviseu els pneumàtics, els frens i el llum de la vostra bicicleta.
  • Maniobreu progressivament i amb seguretat. Indiqueu amb anterioritat les maniobres d'avançament o de canvi de direcció, i assegureu-vos que us hagin vist.
  • Feu respectar els vostres drets. No dubteu a fer servir el timbre o a alçar la veu. De nit utilitzeu els llums i materials reflectants.
  • Contracteu una assegurança de responsabilitat civil per a la vostra tranquil·litat. Podeu aconseguir-la fent-vos socis de les associacions ciclistes que trobareu en aquesta guia.
  • Trieu bé l'itinerari i sigueu respectuosos amb l'entorn. Escolliu els itineraris més adequants: carrils bici, carrers de poca circulació, etc. A l'hora de circular pels parcs o per la muntanya sigueu respectuosos amb l'entorn. Si el vostre recorregut és massa llarg o us obliga a anar per carrers amb molt de trànsit, proveu de combinar la bicicleta amb el transport públic.
  • Poseu-vos en contacte amb altres ciclistes. Per estar ben informats/des feu arribar les vostres queixes i propostes i, per a la promoció d'aquest mitjà de transport, participeu a les associacions.

Font: Guia Barnabici. Sector de la Via Pública, Ajuntament de Barcelona

Aparcaments per a bicicletes a Castellar del Vallès:

Equipaments de serveis:

Biblioteca Antoni Tort / Ludoteca Les 3 Moreres

Palau Tolrà

Cal Botafoc

 

CAP Castellar

Equipaments escolars:

IES Castellar

IES Puig de la Creu

Col·legi El Casal

Escola d'adults

Escola de Música Torre Balada

Equipaments esportius:

Zona Esportiva Puigverd (davant entrada piscina coberta i pavelló bàsquet)

Pavelló Joaquim Blume (dreta porta entrada principal)

Pavelló Dani Pedrosa (c. Sant Feliu)

Pistes d'atletisme (interior recinte)

Camp de futbol Pepín Valls

Pistes de tennis

Pista d'skate

Places i zones verdes / equipaments:

Pl. Cal Calissó (entre parades taxi i caseta ONCE)

Pl. Fàbrica Nova - Espai Tolrà (dreta entrada)

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40