Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Professionals que participen al projecte de prescripció social.
Professionals que participen al projecte de prescripció social.

La prescripció social a Castellar

Divendres 8 juny de 2018

Es compleixen dos anys del funcionament del  Catàleg de Prescripció Social a Castellar del Vallès. Aquest projecte de salut, portat a terme pel Centre d’Atenció Primària (CAP) i l’Ajuntament de Castellar del Vallès, forma part del COMSalut (Comunitat i Salut) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que preveu l’atenció integral a la ciutadania en tots els àmbits de la seva comunitat. Castellar del Vallès és un dels setze municipis que formaven  part d’aquest projecte pilot per desenvolupar accions de salut comunitària. Cal destacar que el catàleg de prescripció social de Castellar del Vallès va resultar guanyador als II Premis CAMFIC-Albert Ramos per a projectes de Salut Comunitària, el passat mes d’octubre de 2017.

Però... què és la Prescripció Social? I els seus objectius?

És una eina que permet als professionals sociosanitaris de la vila derivar els pacients a fer ús dels recursos comunitaris existents. Aquesta és una pràctica que ja es venia fent fins ara. La novetat és que des del 2016 les prescripcions es poden fer, de manera formal, mitjançant una recepta. El catàleg de prescripció social recull prop de quaranta activitats, lúdiques i culturals, dirigides a la població de més de 20 anys, que els professionals sociosanitaris recepten per fomentar hàbits saludables i millorar les condicions de vida de la ciutadania.  A l’hora que es redueix la prescripció  de fàrmacs o les visites freqüents al CAP, millora la salut mental positiva, disminueix l’aïllament social i es fomenta la xarxa social del municipi, ja que es promou la participació dels usuaris en activitats comunitàries.  Aquest és un dels grans reptes aconseguits: d’una activitat receptada, com per exemple, anar a caminar els dimecres a través de la proposta, “Caminada saludable: camina i fes salut”, n’han sortit d’altres activitats entre els usuaris, com fer un cafè després de la caminada o quedar un altre dia per anar al cinema.

Quines activitats trobem al catàleg?

La major part de les prescripcions socials són gratuïtes o tenen un cost simbòlic. El catàleg es divideix en cinc grans blocs. Trobem activitats de tipus social (café-tertúlia, col·laboració amb Tothicap), cultural (manualitats, pintura, teatre, balls de saló, cant), de caire motriu (caminades, esport), en l’àmbit del voluntariat (col·laboració amb Cáritas i Creu Roja) i de la gent gran (informàtica, tallers de memòria).

Quins actors intervenen?

Fins ara eren 24 els  prescriptors socials: el psicòleg, les treballadores socials i educadores socials de l’Ajuntament, i els metges, les infermeres i la treballadora social del CAP. També destaquem la figura del referent encarregat de procurar el màxim acompliment de les prescripcions fetes i que fa un seguiment dels usuaris/pacients.

A partir d’aquest mes de juny, s’han afegit  a la iniciativa les vuit farmàcies del municipi. Amb això es preveu un augment de les prescripcions socials.

Quin paper juguen les entitats del poble?

Aquesta iniciativa no hagués estat possible sense la col·laboració de moltes d’aquestes entitats. Des d’un inici, van mostrar la seva disposició a participar del projecte. Fins al moment, prop d’unes vint-i-cinc entitats han inclòs  alguna activitat al catàleg de prescripció social. La majoria d’aquestes activitats són gratuïtes o tenen un cost molt baix per l’usuari.

Però tota ajuda és poca. Des d’aquí fem una crida a totes aquelles associacions, fundacions, cooperatives, facin o no Economia Social i Solidària, que vulguin participar en aquesta iniciativa, convertint-se en corresponsables de la salut ciutadana. Si voleu rebre més informació sobre com aparèixer al catàleg de prescripció social, podeu contactar en el següent mail (esaez@castellarvalles.cat).

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40