La Regidoria de Transició Ecològica encarregarà en les properes setmanes un estudi per determinar el potencial fotovoltaic de Castellar del Vallès. Aquest document, que anirà a càrrec d’una consultora especialitzada, permetrà disposar d’un pla estratègic de transició energètica local que fixarà la viabilitat d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes d’equipaments municipals, naus industrials i edificis residencials del municipi, així com a d’altres possibles emplaçaments.
L’objectiu és disposar d’un full de ruta en l’horitzó temporal de l’any 2030 que faci possible avançar la vila en matèria d’eficiència i transició energètiques i d’implementació d’energies renovables. Alhora, també ha de servir per fixar una estratègia de contractació d’energia elèctrica competitiva.
8.500 metres quadrats de cobertes municipals
Pel que fa als equipaments municipals, s’analitzaran tots els punts potencials d’autoconsum i el nivell d’autosuficiència energètica que poden arribar a assolir. Segons un primer estudi realitzat pels serveis tècnics municipals, la instal·lació de plaques solars a una trentena d’edificis públics i en una superfície total de coberta d’uns 8.500 metres quadrats possibilitaria una producció anual del voltant d’1.840.000 kWh. En funció de cada instal·lació, la generació d’electricitat permetria l’autoconsum de l’edifici al 100% i la venda de l’excedent o l’autoconsum en xarxa del mateix edifici i d’altres equipaments situats a menys de 500 metres quadrats. En qualsevol cas, s’estima que la inversió que s’hauria de fer, al voltant d’1,1 milions d’euros, quedaria amortitzada en set anys d’estalvis en la factura elèctrica.
L’estudi, que derivarà en un Pla Municipal de Cobertes Fotovoltaiques, serà una eina de planificació estratègica que jerarquitzarà les prioritats per part de l’Ajuntament. A més de les cobertes, també s’analitzaran altres opcions on instal·lar plaques solars com són horts i solars municipals i també pèrgoles.
Alhora, possibilitarà l’optimització de les potències elèctriques i dels contractes dels equipaments municipals, d’acord amb la nova realitat tarifària, a fi i efecte de reduir els costos energètics al mínim.
Estudi del sostres industrials i residencials
L’anàlisi del potencial fotovoltaic de Castellar també inclourà dos eixos d’actuació que incidiran en la possibilitat d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en cobertes de titularitat privada: d’una banda, s’analitzarà la totalitat de polígons industrials, atenent al seu consum energètic i tenint en compte la superfície disponible de teulades de naus i d’aparcament. Aquest estudi inclourà un apartat amb mesures d’incentivació entre les empreses, com ara processos de licitació i compra compartits, suport tècnic i l’anàlisi i revisió de les ordenances fiscals.
D’altra banda, l’estudi també inclourà un altre apartat que permeti determinar el potencial d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques al sector residencial a Castellar del Vallès tenint en compte la superfície disponible i les instal·lacions que ja existeixen. En aquest apartat també s’incorporaran mesures que permetin tant fomentar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques als habitatges com l’anàlisi i revisió de les ordenances fiscals o activitats que promoguin i divulguin l’energia solar fotovoltaica.
Projecte d’instal·lació de plaques solars a l’Espai Tolrà i a El Mirador
A banda de la realització de l’estudi, l’Ajuntament ja farà aquest mateix 2021 una primera aposta per l’energia solar fotovoltaica a les cobertes de l’Espai Tolrà i d’El Mirador. Això permetrà millorar l’eficiència energètica d’aquests equipaments, ja que compensaran el seu consum elèctric i el d’altres equipaments associats amb el que s’injecti a la xarxa.
En el cas de l’Espai Tolrà, l’actuació anirà precedida de la retirada de fibrociment i de la renovació de la teulada. Un cop fet això, s’hi instal·laran 360 mòduls fotovoltaics en 600 metres quadrats de superfície que faran possible la injecció a xarxa de l’energia equivalent als consums de l’Espai Tolrà i també d’una part de l’Escola Municipal d’Adults i de l’escola Joan Blanquer. La producció anual serà de 178.613 kW/h/any (equivalent a un estalvi anual de 55.000 tones de CO2). El conjunt de la inversió (coberta més plaques) serà de 418.000 euros.
Pel que fa a El Mirador, es col·locaran 65 mòduls fotovoltaics en una superfície de 110 metres quadrats, que produiran anualment 31.422,6 kWh, amb un estalvi anual proper a les 10.000 tones de CO2 anuals. Les plaques estaran situades concretament a la teulada del Centre Excursionista i de la banda que correspon a l’antic mercat municipal i abastiran l’equivalent a una part del consum elèctric del propi d’El Mirador. La inversió en aquest cas serà de 25.000 euros.
Cal recordar que les cobertes d’uns altres tres equipaments, la nau de Via Pública, el Parc de Bombers i el Pavelló de Puigverd disposen des de l’any 2012 d’un total de 92 plaques solars fotovoltaiques. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament i gestionada per una empresa privada, va possibilitar que per primera vegada s’utilitzessin terrats d’edificis municipals per a la injecció d’energia solar fotovoltaica a la xarxa elèctrica.