Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge dels treballs que s'estan duent a terme al riu Ripoll.
Imatge dels treballs que s'estan duent a terme al riu Ripoll.

L’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua impulsen la millora de l’estat ecològic del riu Ripoll en un tram d’1,6 km

Dijous 30 gener de 2020

Alumnes de l’Institut d’FP de Castellar participen de l’actuació, que ha de permetre protegir i desenvolupar l’ecosistema aquàtic

L’Ajuntament de Castellar del Vallès i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan duent a terme aquests dies diverses actuacions per a la millora de l’estat ecològic del riu Ripoll. L’objectiu és protegir i desenvolupar l’ecosistema aquàtic existent en un tram d’1,6 quilòmetres i 61,5 hectàrees del riu i la seva llera, en la zona compresa entre el pont de Turell i la resclosa de la font de la font de la Riera, proper als nuclis de Sant Feliu del Racó i la urbanització Aire-Sol D.

Els treballs, que van a càrrec de l’empresa Naturalea, permetran generar diferents hàbitats per a la fauna i afavorir la connectivitat longitudinal del riu per incrementar-hi la presència de peixos.

Aquestes feines són la materialització del conveni que el maig de 2019 van signar l’Ajuntament de la vila i l’ACA amb l’objectiu de contribuir a la millora ambiental de la conca del riu.

Les accions programades se centren, d’una banda, en l’eliminació d’impactes. En aquest sentit, s’està portant a terme la retirada de deixalles localitzades en aquest tram del Ripoll, l’eliminació de nuclis de canyes amb mitjans mecànics, la desbrossada de la canya i l’eliminació de la cortadèria present (una espècie invasora). Un cop trets els nuclis de canya, es procedirà a la instal·lació de feixines vives de salze resseguint la llera, per tal de crear les condicions òptimes per assegurar que les espècies que ocuparan aquests espais siguin favorables per a l’ecosistema.

D’altra banda, també es vol potenciar l’estructura de la vegetació de ribera en els espais recuperats, mitjançant la plantació d’estaques de Salix eleagnus, Salix purpurea i Sambucus nigra, i d’espècies d’arbusts i arbres de ribera. A més, per tal de millorar la biodiversitat i la bioreactivitat, es crearà un deflector entramat a la zona del canyar i un altre de tipus palissada amb troca arbustiva, que esdevindran punts de refugi per a la fauna. Finalment, es crearà un punt d’aigües permanents uns metres abans de la resclosa.

Tal com estableix el conveni entre l’Ajuntament i l’ACA, els treballs continuaran fins al 2023, amb la realització de feines de manteniment, de seguiment, de difusió i d’educació.

El cost total de les feines és de 47.553 euros, 31.440 dels quals (un 80%) es porten a terme a través d’una subvenció de l’ACA.

Participació d’alumnes de l’Institut d’FP de Castellar i de la UB

Durant aquesta setmana, coincidint amb la Setmana de la Bioenginyeria, una setantena d’alumnes de l’Institut d’FP de Castellar del Vallès estan col·laborant amb Naturalea en la realització d’aquestes tasques, després que l’Ajuntament i el centre signessin un conveni per regular la participació dels nois i noies en el projecte. Es tracta d’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Jardineria i Floristeria, on s’imparteix un mòdul professional de Bioenginyeria del Paisatge, i del Cicle Formatiu de Grau Superior de Paisatgisme i Medi Rural, en què part del currículum fa referència a la restauració del paisatge.

Val a dir que en els treballs també hi participaran el mes que ve alumnes de la Universitat de Barcelona, centre amb el qual l’Ajuntament també ha signat un conveni de col·laboració.

Jornada divulgativa i participativa de restauració del riu

D’altra banda, aquesta setmana s’han obert les inscripcions perquè la ciutadania pugui participar dissabte 15 de febrer, a partir de les 9.30 hores, en una jornada de restauració de l’àmbit fluvial del riu Ripoll al tram del Pont de Turell.

La proposta inclourà una explicació del projecte que s’està duent a terme, les visites al Viver Tres Turons i a les obres realitzades, i una activitat pràctica de realització i instal·lació de petits treballs de bioenginyeria del paisatge.

Hi participaran l’Ajuntament, l’ACA, el Viver Tres Turons, Naturalea, l’Institut d’FP de Castellar i l’AEIP.

Les inscripcions a la jornada es poden fer fins al 14 de febrer, presencialment al Servei d’Atenció Ciutadana (El Mirador) o per telèfon al 93 714 40 40. Podeu consultar-ne més detalls al web municipal, www.castellarvalles.cat.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40