Un total de dotze persones estan duent a terme un curs sobre coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic que forma part de la formació que s’ofereix des de la l’Ajuntament en el marc del Servei de primera acollida.
Aquest servei s’ofereix des de la Regidoria de Cooperació i Nova Ciutadania, d’acord amb el que estableix la Llei 10/2010, de 10 de maig, d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya. Consisteix en un conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i informació de les persones nouvingudes, com són l’acompanyament i la certificació a través de la realització de tres mòduls formatius d’uns coneixements mínims per facilitar la vida i el treball a Catalunya. El Servei de primera acollida s’adreça a persones estrangeres immigrades, a sol·licitants d’asil o protecció subsidiària i a persones refugiades, apàtrides i retornades. En tots els casos, cal tenir més de 16 anys.
El mòdul formatiu sobre coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic (Mòdul C) s’està duent a terme del 17 d’octubre al 7 de novembre a la seu de Creu Roja, i té 15 hores de durada. L’objectiu és afavorir, d’una banda, la integració social de les persones que el porten a terme, donant-los eines per conèixer la societat que les acull i, d’altra banda, la igualtat d’oportunitats i la inclusió social. El temari inclou qüestions com el coneixement de les diferents administracions a nivell estatal, autonòmic i municipal, del sistema educatiu i sanitari, dades històriques i socials sobre Catalunya, normes de convivència i serveis i recursos de què disposa el municipi, entre d’altres. En aquest sentit, les cinc sessions programades tractaran sobre Catalunya, els serveis públics, els tràmits d’estrangeria, l’espai públic i la convivència i, finalment, la cultura catalana.
Val a dir que la formació emmarcada en el Servei de primera acollida també inclou la realització del Mòdul A, un mòdul per aprendre català i castellà d’un mínim de 90 hores de durada destinades a cada, i del Mòdul B, sobre coneixement laboral, de 15 hores de durada, que se centra a transmetre els coneixements que permetin als alumnes fer front a un entorn laboral diferent al seu país d’origen.
Les persones que realitzin aquesta oferta formativa obtindran un certificat per a cada mòdul fet i, un cop completats els tres, rebran el certificat d’acollida, una certificació feta per la Generalitat de Catalunya. El procés complet té una durada de dos anys. Cal tenir en compte que aquest certificat és d’utilitat per a l’obtenció del certificat d’informe d’arrelament i l’accés al mercat laboral, així com per a la tramitació de la nacionalitat i la renovació de la residència.
Per accedir al Servei de primera acollida cal demanar cita prèvia al Servei d’Atenció Ciutadana (El Mirador), per telèfon 93 714 40 40 o presencialment dilluns i divendres de 8.30 a 14.30 hores o de dimarts a dijous de 8.30 a 19 hores.