L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, i el regidor de Cultura, Aleix Canalís, han presentat aquesta tarda, a la Biblioteca Municipal Antoni Tort, “Castellar, vila de llibres”. Es tracta d’un projecte de municipi per fomentar la lectura entre la ciutadania a partir de tres iniciatives: la instal·lació de cinc bucs de llibres a l’aire lliure, la reforma de la Biblioteca Municipal i l’organització d’activitats culturals diverses.
Bucs de llibres apadrinats per escriptors castellarencs
La proposta més innovadora és la col·locació de cinc bucs de llibres que es podran trobar des d’aquest mes d’abril a les places d’El Mirador, de Cal Calissó, de Catalunya, d’Europa i de la Fàbrica Nova. La intenció és posar-ne un sisè a la plaça de la Llibertat, un cop finalitzi la remodelació d’aquest espai.
Els bucs consisteixen en unes estructures metàl·liques en forma de llibre obert, d’un metre i mig d’alçada i un metre de fondària cadascun, que disposen de tres prestatges on la ciutadania podrà deixar-hi llibres que tingui a casa i agafar-ne d’altres. Si el lector o lectora ho creu convenient, podrà compartir-los de nou als bucs un cop llegits.
Així, l’objectiu d’aquests espais és compartir i intercanviar llibres de forma lliure i gratuïta, tantes vegades com es vulgui. Cal tenir en compte que no hi ha limitació en el nombre de llibres que cadascú hi pot dipositar, tot i que no s’acceptaran enciclopèdies, llibres de text, ni llibres en mal estat. Cal assenyalar que, inicialment, els bucs es nodriran amb una primera aportació d’exemplars de la Biblioteca Municipal Antoni Tort, que vetllarà pel bon funcionament del projecte.
Cadascun dels bucs prendrà la forma d’una coberta de cinc obres literàries que han estat escollides per cinc escriptors castellarencs que actuen com a “padrins” de cadascuna de les estructures. Els textos triats han estat L’illa del tresor, de Robert Louis Stevenson, per part de Joan Sellent; El quadern gris, de Josep Pla, per part de Jacint Torrents; l’Odissea, d’Homer, per part de Josep Lluís Badal; La casa de les belles adormides, de Yasunari Kawabata, per part de Gisela Pou; i Bestiari, de Pere Quart, per part de Miquel Desclot.
Les il·lustracions de cadascuna de les cobertes dels bucs han anat a càrrec de Joan Mundet, pintor, dibuixant i il·lustrador castellarenc que compta amb una extensa obra realitzada amb diferents tècniques. A més, cada coberta inclourà el títol de l’obra triada, una biografia breu del seu autor i també apunts biogràfics breus del padrí o padrina corresponent.
Presentació pública de “Castellar, vila de llibres”, divendres 20 d’abril
El projecte de municipi de foment de la lectura “Castellar, vila de llibres” es presentarà a la ciutadania en un acte públic que tindrà lloc divendres 20 d’abril, a les 18 hores, a la plaça d’El Mirador.
La cita comptarà amb participació de T.I.C. Escènic, que representarà un fragment de la seva adaptació de l’obra de l’escriptor Manuel de Pedrolo Aquesta nit tanquem.
A més, es durà a terme un col·loqui conduït pel professor i president del Col·lectiu Pere Quart, Anton Carbonell, que comptarà amb la participació dels cinc escriptors padrins dels bucs de llibres: Josep Lluís Badal, Miquel Desclot, Gisela Pou, Joan Sellent i Jacint Torrent.
L’acte es clourà amb el lliurament del V Premi de Literatura Breu L’Actual, que compta amb 65 treballs aspirants (26 relats breus en la categoria adulta, 21 més en la categoria de relat jove i 18 en la categoria de poesia).
Cal tenir en compte que, en cas de pluja, l’activitat es durà a terme a la Sala d’Acte d’El Mirador.
107.000 euros per reformar la Biblioteca Municipal Antoni Tort
L’Ajuntament també ha aprovat un projecte de reforma parcial de la Biblioteca Municipal Antoni Tort, al qual es destinaran un total de 107.000 euros entre aquest any 2018 i l’any 2019.
L’objectiu principal de totes aquestes actuacions és adequar l’equipament a les necessitats actuals. Pel que fa als espais, s’augmentaran les zones de lectura, mentre que la zona destinada a les revistes i la zona infantil es podran convertir fàcilment en espais d’activitats col·lectives, com per exemple presentacions de llibres. A més, es reduirà la quantitat de prestatgeries i es reorganitzarà el fons documental. Així, es preveu que amb aquests treballs es disposi d’una capacitat per a 26.500 documents a les sales de lectura (amb 60 títols de revistes i diaris) i per a 12.000 documents al magatzem.
La reforma inclourà tres tipus d’actuacions; d’una banda, intervencions arquitectòniques per a la millora de les instal·lacions, com ara la millora de les sortides d’emergències, la col·locació de passeres metàl·liques a l’estructura de l’edifici o la reforma de la il·luminació. D’altra banda, el projecte també contempla la redistribució de mobiliari i equipaments. En aquest sentit, es renovaran alguns elements com ara prestatgeries o taules, i se’n reformaran d’altres, i també es preveu l’adquisició de maquinari d’autopréstec. Finalment, el tercer bloc d’actuacions definit en el projecte és el destinat a la senyalística, que té per objectiu actualitzar i unificar la imatge gràfica i de senyalització de l’edifici.
La Biblioteca Municipal Antoni Tort ocupa l’antic local del Sindical Agrícola Harmonia, un edifici d’estil modernista construït el 1926. L’equipament es va inaugurar l’any 1985, i el 2002 es va incorporar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, després d’unes obres de reforma. Les intervencions que s’hi duran a terme enguany i l’any vinent seran les més importants des de llavors.
D’altra banda, l’Ajuntament està duent a terme els tràmits per poder adquirir un immoble de la Generalitat situat al carrer de l’Hospital i contigu a l’equipament. D’aquesta manera, amb vistes al futur es podrien ampliar els 650 metres quadrats de superfície actual.
Activitats de foment de la lectura
La Biblioteca Antoni Tort és el principal agent de foment de la lectura al municipi. A banda d’oferir el servei habitual de consulta i préstec, l’equipament organitza al llarg de l’any diverses sessions de clubs de lectura, presentacions de llibres, lectures dramatitzades, activitats per a infants, entre d’altres. Totes aquestes propostes també quedaran aixoplugades dins el projecte “Castellar, vila de llibres”.
Així mateix, s’organitzaran altres iniciatives puntuals, com ara una jornada de poetes emergents que tindrà lloc a la tardor.