Des dels seus orígens, Catalunya és un país plural.
Un teixit de sensibilitats diverses que ha configurat una manera d’entendre el món i que forma part de la nostra identitat.
L’11 de setembre, la Diada de Catalunya, és la diada de totes les persones que defensem el caràcter nacional de la nostra comunitat, ja que tenim prou trets socials, culturals i econòmics propis com per definir-nos com a subjecte polític, amb veu i amb entitat, no només per reivindicar, sinó per decidir.
Una llarga lluita, plena de dificultats, sovint també plena d’incomprensions i desacords, ha convertit aquesta data en el moment de l’any on la ciutadania expressa amb més força les aspiracions col·lectives que tenim com a poble.
Enguany, la Diada ve clarament marcada per l’anunci de la convocatòria d’un Referèndum per al proper 1 d’octubre.
Vivim, clarament, temps de cruïlla i s’albira un inevitable canvi d’etapa.
Les properes setmanes marcaran el camí del nostre país durant les properes dècades.
A Catalunya hi conviuen des de fa temps posicions ben diferenciades sobre com afrontar el trencament institucional que va suposar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut del 2006, que recordem-ho, va ser àmpliament referendat per la ciutadania del nostre país.
Si fem cas als estudis d’opinió dels darrers anys, la celebració d’una consulta sobre el futur del nostre país s’ha convertit en un punt de trobada on coincideixen bona part dels que legítimament defensen (defensem) plantejaments diversos.
Hi ha un ampli consens en què la consulta ha de ser l’instrument en base al qual puguem resoldre aquestes legítimes diferències.
I això passa per reconèixer que Catalunya té dret a decidir el seu futur. Davant d’aquest fet, no podem fer de les lleis un mur infranquejable.
Per això, l’Ajuntament de Castellar manifesta, novament, que no posarà cap impediment, ni obstacle, ni trava perquè els ciutadans puguin participar en el Referèndum del proper 1 d’octubre.
Volem ser un país cada dia més viu. Més fort. Un país modern. Obert. Amb la nostra llengua i la nostra cultura com a pilars essencials. Amb un compromís clar per la convivència. Per la cohesió. Un país que faci dels drets socials un argument de construcció col·lectiva. El dret a l’educació, a la salut, a l’habitatge, al treball, a la protecció social, a la seguretat. Un país solidari. Un país que faci de la qualitat democràtica un signe d’identitat.
Castellar ha estat un exemple de municipi d’acollida i integració i hem fet nostra la bandera per la lluita dels drets socials.
Ara, però, vivim temps d’incerteses.
Intuïm, més que sabem, el què passarà en els propers dies.
Però sigui quin sigui el resultat d’aquest procés hem d’afirmar la confiança en la capacitat de la nostra gent de superar temps difícils. De buscar noves alternatives des de la serenor. De generar complicitats basades en la vocació de sumar tots els matisos possibles. De fer des de la màxima unitat possible, un país més just, més lliure. Un país millor.
Visca Castellar!!
Visca Catalunya!!
Ignasi Giménez Renom
Alcalde de Castellar del Vallès