L’Ajuntament de Castellar del Vallès i el Centre d’Atenció Primària (CAP) de la vila van estendre l’any passat un total de 212 activitats lúdiques i socials per a la salut a la ciutadania del municipi.
Es tracta de diferents propostes incloses en el catàleg de prescripció social que recull una trentena d’activitats i que des de mes de juny de 2016 poden receptar metges i infermeres del CAP i també treballadores socials, educadors socials i el psicòleg municipal. Així, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) que treballen al CAP de Castellar han receptat un total de 159 activitats, el que suposa el 75% del total, mentre que el 25% restant (53 propostes) les han dut a terme els treballadors municipals.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és la promoció dels hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida de la ciutadania a partir no només de medicaments sinó també d’activitats de caire divers incloses en el catàleg. En aquest sentit, la majoria de les prescripcions, 88 en total (41%) tenien a veure amb l’àmbit motriu (caminades, esport, etc.) i l’àmbit del voluntariat (56 prescripcions; el 27%), amb propostes com la col·laboració amb Creu Roja i Càrites, seguides de prop per les receptes de l’àmbit social (46 receptes; 21% del total), en què es recomanava participar de cafès-tertúlia o col·laborar amb entitats com Tothicap.
A més, els professionals també han prescrit 13 receptes (6,5%) relacionades amb l’àmbit de la gent gran, com ara els tallers de memòria, informàtica, etc., i 9 (4,5%) que tenien a veure amb l’àmbit cultural (manualitats, pintura, teatre, ball de saló, cant, etc.).
Val a dir que el 65% de les receptes esteses no han suposat cost econòmic extra per a l’usuari.
Fins al moment, vint-i-cinc entitats han inclòs alguna activitat al catàleg de prescripció social, un mecanisme a través del qual els professionals sociosanitaris poden guiar i incentivar els pacients a fer ús dels recursos comunitaris existents mitjançant receptes formals.
A la vila, l’Ajuntament i l’ICS vetllen perquè els pacients o usuaris compleixin les prescripcions, a través d’un professional de referència que els acompanya si és necessari i els fa un seguiment. El que es pretén és reduir l’aïllament social, la prescripció inadequada d’antidepressius i la hiperfreqüentació a l’atenció primària i a altres serveis de la comunitat, així com millorar la salut mental positiva i la qualitat de vida.
La prescripció social forma part del procés d’implantació del Projecte COMSalut (Comunitat i Salut) de la Generalitat de Catalunya, que preveu l’atenció integral a la ciutadania en tots els àmbits de la seva comunitat. Castellar del Vallès és un dels setze municipis que formen part d’aquest projecte pilot per desenvolupar accions de salut comunitària.